V Podlesí je nyní celkem sedm angiolinek. Pět nových či zmodernizovaných je...

V Podlesí je nyní celkem sedm angiolinek. Pět nových či zmodernizovaných je rozmístěno ve třech kardiologických katetrizačních sálech, v hybridním a intervenčně-radiologickém sále. | foto: Nemocnice Podlesí

Nemocnice v Třinci má moderní angiolinky s nižším radiačním zářením

  • 0
Nemocnice Podlesí v Třinci koupila nové angiolinky a zmodernizovala další přístroje. Díky tomu sníží riziko ohrožení zdraví radiačním zářením pacientů i zdravotníků, kteří tato rentgenologická zařízení obsluhují.

„Nemocnice za téměř 31 milionů korun koupila dvě nové angiolinky a zmodernizovala další tři své přístroje. Podstatně tak snížila rentgenové záření,“ vysvětluje mluvčí holdingu Agel Radka Miloševská.

To, že moderní zařízení mnohem méně září, a proto jsou výrazně šetrnější k pacientům i zdravotníkům, potvrzuje také předseda představenstva Nemocnice Podlesí Radek Neuwirth.

„Modernizace přístrojů, které slouží k vyšetření tepen, snížila radiační dávky pro personál i pacienty o 50 až 70 procent v závislosti na druhu výkonu,“ uvedl Neuwirth.

Pacienti asi nejvíce ocení zkrácení celkové doby vyšetření

K dalším přednostem nových přístrojů patří podle lékaře Neuwirtha lepší diagnostika, především díky vysoké kvalitě zobrazení i možnosti provádět různá měření a analýzy dat. Pacienti však asi nejvíce ocení zkrácení celkové doby vyšetření.

„Nejčastěji děláme zákroky, které trvají patnáct až dvacet minut, ale s moderními přístroji jsou kratší o tři až pět minut, což je pro pacienty významná změna,“ říká Radek Neuwirth.

V Podlesí je nyní celkem sedm angiolinek. Pět nových či zmodernizovaných je rozmístěno ve třech kardiologických katetrizačních sálech, v hybridním a intervenčně-radiologickém sále.

Lékaři je využívají denně a vyšetří na nich průměrně 500 pacientů měsíčně. Dvě starší zařízení jsou v elektrofyziologických sálech. Jejich modernizaci plánuje nemocnice v dalších letech.

Na angiolinkách lékaři vyšetřují věnčité tepny

Na kardiologických angiolinkách lékaři v Nemocnici Podlesí vyšetřují věnčité tepny, které přivádějí krev do srdeční svaloviny.

„Do tepen vstříkneme kontrastní látku a podle nálezu, tedy podle anatomie a postižení segmentu, určíme adekvátní léčbu šitou na míru,“ říká zástupce primáře kardiologického oddělení Jan Indrák.

Po vyšetření následuje léčba tří druhů. První je konzervativní, která využívá medikamenty. Druhá je léčba takzvanou angioplastikou, tedy mechanickým rozšířením věnčité tepny a implantací stentu. Třetí možností je chirurgická revaskularice, tedy operace, při které lékaři našijí bypass, kterým přemostí poškozenou část tepny.

„To jsou léčebné způsoby, které bez prvního kroku, tedy bez klíčové diagnostiky na angiolince, nelze vůbec indikovat,“ vysvětluje Jan Indrák.

Podotkl, že pokud je nejvhodnějším způsobem léčby angioplastika, ve většině případů se pacientovi ihned po prvotním vyšetření na angiolince provede na stejném sále navazující léčebný zákrok.