ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Policie ČR

Cyklista na Novojičínsku ležel na cestě a nedýchal. Musel pro něj vrtulník

  • 0
Záchranáři vyjížděli v noci na sobotu k vážné dopravní nehodě cyklisty na Novojičínsku. Muž ležel na cestě byl v bezvědomí a nedýchal. Záchranáři ho museli resuscitovat.

„Týmy zdravotnické záchranné služby zasahovaly v noci z pátku na sobotu u vážné nehody na Novojičínsku. Krajští operátoři převzali po třiadvacáté hodině informaci o nálezu zraněného cyklisty v obci Starojická Lhota. Na pomoc vyjely novojičínské pozemní posádky a následně vzlétl k noční misi také vrtulník z Ostravy,“ uvedl tiskový mluvčí záchranky Lukáš Humpl.

Sedmapadesátiletý cyklista byl nalezen ležící na cestě, v bezvědomí a nedýchal. Svědkové zahájili poskytování pomoci a záchranáři po svém příjezdu rozšířenou resuscitaci. 

„Zasahující lékař zjistil poranění hlavy a hrudníku, i přetrvávající selhání krevního oběhu. Pacient musel být zaintubován a o jeho dýchání se postaral ventilátor. Záchranáři použili rovněž přístroj provádějící nepřímou srdeční masáž a zajistili vstup do kostní dřeně, kterým zahájili podávání léků,“ sdělil Humpl.

Snaha týmu vedla k úspěchu a obnově oběhu, později však k opětovnému selhání, které se opakovalo. Po dalších opatřeních se podařilo znovu srdeční oběh zajistit a letečtí záchranáři muže předali do péče lékařů urgentního příjmu FN Ostrava. Stav pacienta byl kritický.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz