Mladík v Ostravě zaútočil na prodavače kladivem, seniorku zase vláčel po zemi

  • 18
Obzvlášť surový trestný čin vyšetřují kriminalisté z Ostravy. Devatenáctiletý mladík tam kladivem zaútočil na prodavače, který skončil s vážným poraněním v nemocnici. O měsíc dříve navíc shodil na chodník 70letou důchodkyni, s níž se následně přetahoval o kabelku. Poté ji dokonce táhl po zemi.

Případem se začali policisté zabývat druhý lednový týden. „Neznámý pachatel měl v odpoledních hodinách v prodejně potravin v Ostravě surově zaútočit kladivem na prodavače, který se k němu otočil zády, aby mu podal zboží,“ popsala policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Druhý útok se prodavači podařilo vykrýt, ale i tak skončil s vážným poraněním zejména v oblasti hlavy. Záchranáři jej převezli do nemocnice.

Násilník z prodejny utekl, aniž by cokoliv ukradl.

Policisté následně vyhodnotili stopy z místa činu a vytipovali okruh možných podezřelých. V té době byl mladík již v hledáčku ostravských kriminalistů pro podezření ze spáchání dalších činů. „Frekvence jeho jména se až nápadně začala prolínat i spisem krajských kriminalistů. V týdnu po loupeži zadržela muže v Ostravě zásahová jednotka krajského ředitelství,“ přiblížila Štětínská.

Byl bez peněz a chtěl cigarety

Obviněný loni den před Štědrým dnem v Ostravě strčil do téměř 70leté seniorky, která šla po chodníku. „Žena upadla. Pár okamžiků se o její kabelku přetahovali, dokonce měl poškozenou tahat po zemi,“ uvedla mluvčí. Doplnila, že muž tehdy ukradl kabelku s menší finanční částkou, mobilem a dalšími věcmi včetně zahraniční mince. Z místa činu následně utekl a zranění ženy si vyžádalo lékařské ošetření.

Další incident se stal přibližně v polovině února. Mladík si v noci vyhlédl muže staršího 30 let, kterého se zeptal na čas. „Poškozený v dobré víře vzal do ruky mobil, který mu však obviněný vzal. Když se poškozený svého telefonu domáhal, obviněný ho měl fyzicky napadnout a v ataku pokračoval i přes jeho pád na zem,“ okomentovala Štětínská.

Policisté již provedli domovní prohlídku obviněného, kde se jim podařilo zajistit stopy, včetně útočné zbraně, jež použil při útoku a část ukradených věcí.

Devatenáctiletý muž je nyní ve vazbě a s kriminalisty spolupracuje. „Důvodem jednání mělo být získání financí, neboť byl bez peněz. Mohl si tak koupit například cigarety,“ řekla Soňa Štětínská.

V minulosti byl dotyčný ještě jako mladistvý odsouzen za loupež a krádež. Nyní mu hrozí pět až dvanáct let vězení.