Nový náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Martin Gebauer (ANO).

Nový náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Martin Gebauer (ANO). | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Náměstkovi cesta do Keni prošla, Piráti s návrhem na odvolání neuspěli

  • 5
Pirátům se nepodařilo prosadit návrh na odvolání moravskoslezského náměstka hejtmana pro zdravotnictví Martina Gebauera (ANO) na program krajského zastupitelstva. Kritizují ho za to, že na přelomu ledna a února odjel na dovolenou do rizikové Keni, a to navíc v době, kdy kraj odvolal ředitele Nemocnice Třinec. Náměstek s důvody návrhu nesouhlasí.

Návrh na zařazení bodu o odvolání předložila krajská místopředsedkyně Pirátů Zuzana Klusová. 

„Současný stav ve společnosti je i krizí důvěry, proto si myslíme, že pan náměstek by měl dostat šanci vysvětlit své pohnutky, proč odjel do vládou zakazované a nedoporučované Keni vzápětí poté, co odvolal ředitele třinecké nemocnice a tamním zdravotníkům sliboval neprodlené řešení krizové situace,“ uvedla Klusová.

Přidal se k ní stranický kolega Pavel Kořízek, který uvedl, že ani ve zdravotním výboru nedostali potřebné informace.

Nutně potřeboval zdravotní dovolenou

Gebauer uvedl, že návrh chápe, ale jen formálně.

„Obsahově není pravdivý. Do Keni jsem odcestoval 23. ledna, kdy nebyla mezi rizikovými zeměmi. Když se tak 1. února stalo, byl jsem už na místě, přičemž Keňa nebyla mezi zakázanými státy, ale nedoporučovanými. Měl jsem PCR test před odjezdem, přímo v Keni jsem se spojil s českým konzulem v Nairobi a nechal se otestovat i tam. Poté v den příjezdu a pět dnů poté po karanténě. Vše s negativním výsledkem,“ uvedl náměstek hejtmana.

Náměstek pro zdravotnictví se rekreoval v Keni, Piráti zvažují návrh odvolání

Zopakoval, že na přelomu roku měl vážnější zdravotní problémy a nutně potřeboval zdravotní dovolenou.

„V tuzemsku nebylo možné nikde dovolenou strávit, tak jsem zvolil zahraničí. Destinace možná nebyla šťastně zvolená, ale nemohl jsem jinak,“ podotkl s tím, že také zdravotní výbor dostal všechny potřebné informace.

Klusová se také ptala, jestli v době, kdy odvolával třineckého ředitele a hovořil se zdravotníky, tak už věděl, že pojede na dovolenou.

„Ano, to jsem už měl zakoupené letenky. Myslím si, že se podařilo situaci v třinecké nemocnici vyřešit, jmenován byl už i nový ředitel. Navíc jsem předchozího ředitele neodvolával já, ale krajská rada,“ odvětil Gebauer. 

Upozornil, že při brífinku třineckých zdravotníků kvůli odvolání ředitele asi hodinu nefungovala nemocniční lékárna, což bylo s podivem.

Hlasování nakonec dopadlo jednoznačně. Pro zařazení návrhu na odvolání do programu jednání bylo 17 zastupitelů Pirátské strany, SPD a KSČM, proti bylo 34 hlasů zejméně z koalice ANO + ODS + KDU-ČSL a ČSSD, osm zastupitelů se zdrželo a jeden nehlasoval. Rovněž se zastupitelé dohodli, že o třinecké nemocnici budou jednat v závěru zastupitelstva.