ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Za lepší imunitu. Koronavirus zvýšil zájem o krouhané zelí

  • 12
Koronavirus letos zvýšil zájem o krouhané zelí. Jeho producenti v Moravskoslezském kraji zaznamenali navíc i řadu nových klientů, kteří toužili po vitamínové bombě v podobě podomácku nakládaného kysaného zelí. Období prodeje krouhanky nyní vrcholí.

„Zájem je o něco vyšší než v minulých letech,“ řekla Františka Bestová ze Zahradnictví Poruba v Ostravě. Vysvětluje si to tím, že lidé v době epidemie nového koronaviru chtějí posílit imunitu a doma kvašené zelí je pro tento účel ideální. 

„Letos přišlo hodně nových zákazníků. Hlavně mladých lidí. Slyšeli o našem zelí a rozhodli se, že si jej naloží,“ uvedla. Větší je podle ní zájem i o další produkty z jejich farmy. „Lidé prostě chtějí jíst zdravěji,“ uvedla.

Podobnou zkušenost má i vedoucí provozu výroby a zpracování zeleniny společnosti ZP Otice na Opavsku Martin Potíž. Firma vyrábí a na trh dodává známé Otické zelí. Zájemcům o domácí výrobu ale dodává i čerstvě nakrouhané hlávky. 

„Zájem o krouhanku je o něco vyšší. Přicházejí také noví zákazníci,“ řekl Potíž. Otická firma měla krouhanku prodávat do konce října. S ohledem na zájem ale termín ukončení prodeje o týden posunula.

Cena kilogramu čerstvé krouhanky je v Oticích 19 korun. Zahradnictví Poruba ji má za 20 korun. Postup výroby domácího kysaného zelí je individuální.

Nejlepší jsou recepty od babiček

Každý si zelí připravuje tak, jak ho má rád. Těm, kteří se k této tradici chtějí vrátit, prodejci ale doporučují neexperimentovat. Nejlepší podle nich je použít starý recept od babiček. Důležité je podle nich ale i šlapání vlastníma nohama. Tradiční způsob používají stále i v v otické společnosti, kde zelí v kádi vždy šlape několik pracovnic.

Základní ingredience pro kysané zelí tvoří sůl, kmín a hořčičné semínko. Přidat se může i cibule a křen. Objevují se i celá jablka. 

„Nasáknou šťávu ze zelí a jsou velmi chutná,“ prozradil rodinný recept mladý muž z Hlučína. Někteří lidé pak do soudku se zelím dávají i půlky celých hlávek. Zelné listy tak změknou a dají se využít v kuchyni. Výborné jsou plněné směsí mletého masa a rýže. Tento recept pochází z Rumunska.

,