Plošné testování na koronavirus.

Plošné testování na koronavirus. | foto: Moravskoslezský kraj

Tisícovka lidí se na plošné testování přihlásila za necelé čtyři minuty

  • 4
První termíny pro plošné testování organizované Moravskoslezským krajem lidé vybrali za necelé čtyři minuty. Registrovat se jich mohla tisícovka, zkoušelo to zhruba tři a půl tisíce lidí.

Kraj chce otestovat zhruba pět tisíc lidí z celého regionu, vypsání dalšího termínu pro registraci proto urychlí.

„Přesně v poledne byla spuštěna aplikace pro testování v Moravskoslezském kraji pro první téměř tisícovku zájemců. Všechny termíny byly naplněny za tři minuty a 51 sekund. Systém fungoval bez jakýchkoli problémů. Pokoušelo se do něj přihlásit více než tři a půl tisíců zájemců,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Nikola Birklenová.

Koronavirus v Česku

Příprava na 1. máj před pomníkem Karla Hynka Máchy na Petříně. (30. dubna 2020)
Po sedmi týdnech se otevřela pro návštěvníky Zoologická zahrada v Liberci....
V Nemocnici Na Bulovce dnes po důkladné dekontaminaci po pacientech s...

Dodala, že každý z dobrovolníků, kterým se podařilo termín získat, obdržel své identifikační číslo, jímž se bude při odběru hlásit. „Lidem bez tohoto čísla, tedy bez registrace, rychlotest nebude proveden,“ doplnila mluvčí.

Kraj zároveň proti původnímu plánu urychlí další kolo registrací. Další zájemci se budou moci registrovat v pondělí opět v poledne. V systému přibudou mobilní odběrová místa v Ostravě, Frenštátu pod Radhoštěm, Rýmařově, Frýdlantu nad Ostravicí a Hlučíně.

Kraj chce žádosti v pátek zpracovat a samotné testování prvních zájemců bude o víkendu 2. a 3. května. Původně předpokládal, že testovat se začne už v pátek.

Kraj si testování připravil sám

„My jsme si řekli, že pátek je svátek. Takže jsme si řekli, že využijeme ten svátek pro to, aby se všechno nachystalo, abychom i trošku respektovali to, že lidé, kteří sedí na odběrových centrech, musí mít trošku volna,“ řekl moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Kraj postupně otestuje statistický vzorek zhruba pěti tisíc dobrovolníků, kteří se přihlásí do výzkumu spojeného s testováním. Jeho cílem je ověřit, kolik je v regionu lidí, kteří nákazu koronavirem prodělaly, ale neví o tom.

Testují se dobrovolníci starší 15 let napříč krajem a věkovými skupinami. Výsledek studie by mohl být znám kolem 20. května.

Kraj chtěl předejít frontám, proto připravil aplikaci a zájemci by na testování měli přicházet v předem stanovený čas. Fungování systému si kraj prověřoval na úřednících. Pokud se při rychlotestu ukáže přítomnost protilátek v krvi, musí se testovaný podrobit ještě PCR testu a počkat na jeho výsledek v karanténě.

,