Památkáři chtějí, aby měly cihly patinu. Ty, které dělníci vyměnili, tak musí...

Památkáři chtějí, aby měly cihly patinu. Ty, které dělníci vyměnili, tak musí znovu „ušpinit“. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

V Ostravě finišuje přestavba jatek na galerii, nové cihly museli „zašpinit“

  • 1
Přestavbu bývalých městských jatek na galerii moderního umění dokončují stavební dělníci v Ostravě. Opravy pod dohledem památkářů zachovají historický vzhled unikátní cihlové stavby. Neobvyklá budou i vstupní vrata otáčející se kolem své osy.

Z vnějšího pohledu je zatím vidět jen staveniště. Podle zástupců města se ale práce blíží k závěru. „Hotovo by mělo být koncem dubna. Nejsložitější části stavby máme za sebou. Teď už se jen dokončuje,“ řekla investiční náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová.

Galerie Plato, která tam bude sídlit, počítá s první výstavou až v září. Veřejnosti by se ale bývalá jatka mohla otevřít už v květnu. Práce však může zpomalit i válka. Ze stavby totiž muselo odejít několik Ukrajinců.

„Předpokládáme, že opravený objekt otevřeme formou výstavy, která ukáže historii budovy, její rekonstrukci i plány na proměnu okolí,“ poznamenala Bajgarová.

Úpravy veřejného prostoru okolo jatek ještě nezačaly, město čeká na kolaudaci historické stavby. Okolí se promění v následujících měsících. Rekonstrukce jatek vyjde asi na 192 milionů korun bez DPH. To je více, než město předpokládalo.

„Cenu jsme navýšili. Museli jsme třeba nechat shodit stropy, které původně vypadaly dobře. Některé škody prvotní průzkum zkrátka neodhalil. Zdražily nám projekt asi o 30 milionů,“ doplnila Bajgarová.

Známá cihlová fasáda s patinou zůstane zachovaná. „Památkáři to tak chtěli. Asi polovinu cihel jsme měnili, ale ty nové jsme museli speciálním přípravkem a houbičkou zase ušpinit,“ popsal vedoucí projektu Lukáš Poncza.

Do budovy povedou šestery vrata. „V Česku je to unikát. Otáčejí se kolem své osy, každá jsou jiná. Propojí výstavní prostory s exteriéry,“ doplnil Poncza. Interiérům bude dominovat bílá barva, ale ozvláštní je i beton, jehož barva se strukturou je i na dveřích a leštěných podlahách.