Při nehodě v Šenově mezi Ostravou a Havířovem zemřeli v září loňského roku dva lidé a jeden člověk se těžce zranil.

Při nehodě v Šenově mezi Ostravou a Havířovem zemřeli v září loňského roku dva lidé a jeden člověk se těžce zranil. | foto: HZS Moravskoslezského kraje

Na silnicích bují hazardní nešvar, řidiči za jízdy řeší sociální sítě

  • 56
Na silnicích se podle policistů šíří velký zlozvyk. Jak při kontrolách i při zjišťování příčin některých dopravních nehod zjistili, řada řidičů při jízdě nejen telefonuje, ale do mobilních telefonů i vyťukává textové zprávy a chatuje.

„Telefonování je samozřejmě závažným porušením dopravních předpisů, ale psaní zpráv je ještě horší. Řidič totiž na poměrně dlouhou dobu zcela přestane sledovat dění okolo vozu, což je extrémně nebezpečné,“ poznamenal krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Lidé za volantem píší nejen klasické textové zprávy, ale s rozvojem sociálních sítí přidávají za jízdy i různé příspěvky, smajlíky a dokonce chatují.

V minulém roce bylo na moravskoslezských silnicích méně bezpečno než v předešlých letech. Policisté vyšetřovali 10 228 dopravních nehod, při kterých zemřelo 41 lidí, 129 se zranilo těžce a 1 922 lehce.

Nehod ve srovnání s rokem 2021 přibylo 222, přičemž počet obětí se zvýšil o dvanáct, což představuje nárůst o více než čtyřicet procent.

Nehoda s nejtragičtějšími následky se loni stala v úterý 27. září v katastru obce Šenov mezi Ostravou a Havířovem, kde na křižovatce ulic Hlavní a Frýdecká nedal 86letý senior ve Škodě Fabia přednost vozu Volkswagen Touran, za jehož volantem seděl 32letý muž.

Po srážce byly oba automobily odhozeny na ocelová svodidla, nehodu nepřežili dva lidé a třetí člověk se těžce zranil.

Ani letošek nezačal dobře

Právě září s deseti oběťmi bylo loni nejtragičtější. „Nejvíce nehod se smrtelnými následky se v minulém roce stalo na Opavsku, následuje Ostrava a Frýdecko-Místecko s Karvinskem,“ zmínil krajský šéf dopravní policie Petr Štencel.

Ani letošní rok nezačal dobře. Ještě neskončil první měsíc a podle dostupných informací zemřelo při nehodách už šest lidí.

V úterý 10. ledna v obci Návsí na Třinecku řidička ve škodovce srazila na přechodu dvě ženy ve věku 78 a 83 let. Obě chodkyně nepřežily. A v sobotu 21. ledna na železničním přejezdu v ostravském obvodu Třebovice při srážce vlaku s osobním vozem zemřeli dvanáctiletý chlapec a dvouletá dívenka.

Na železničním přejezdu v Ostravě zemřely dvě děti

21. ledna 2023