Před deseti roky odhalili Kubišovi pamětní desku na budově opavského magistrátu v Krnovské ulici, kde za války byla kasárna, kam dojížděl.

Před deseti roky odhalili Kubišovi pamětní desku na budově opavského magistrátu v Krnovské ulici, kde za války byla kasárna, kam dojížděl. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Výsadkáři Kubiš se Švarcem sloužili před válkou v opevnění na Opavsku

  • 11
Dva ze sedmi československých výsadkářů, kteří v červnu 1942 zahynuli v pražském pravoslavném chrámu sv. Cyrila a Metoděje v boji proti mnohonásobné německé přesile, působili před 2. světovou válkou coby poddůstojníci na Opavsku.

Z této dvojice je mnohem známější Jan Kubiš z výsadku Anthropoid, který 27. května 1942, tedy přesně před osmdesáti lety, hodil granát, jenž smrtelně zranil zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Tím druhým byl Jaroslav Švarc z výsadku Tin, který měl za úkol provést atentát na kolaborantského ministra školství a lidové osvěty Emanuela Moravce. Jenže poté, co se při seskoku zranil a musel překonávat další obtíže, už úkol nestihl splnit.

Do kraje se dostali ještě před vypuknutím války.

„Oba v letech 1937 a 1938 sloužili na Opavsku v rámci dohledu a zabezpečení výstavby a provozu pohraničního opevnění. Kubiš byl nejprve v Litultovicích a v Sádku (část Velkých Heraltic - pozn. red.), Švarc velel na těžkém opevnění v Darkovičkách u Hlučína,“ přiblížil Ondřej Kolář, historik Slezského zemského muzea v Opavě.

Jan Kubiš. Jeden z našich nejslavnějších vojáků sloužil v Litultovicích od září 1937 do léta 1938.

Na Kubišovo působení v regionu se nedochovaly žádné památky, jen vzpomínky pamětníků. „Kubiš popisovali jako velmi společenského a komunikativního velitele,“ uvedl historik.

Dobové fotografie nebo například dopisy chybějí údajně také proto, že když vešlo ve známost, kdo se zasloužil o smrt nenáviděného nacistického pohlavára, lidé z obav o životy své a nejbližších vše, co by je s Kubišem spojovalo, radši zlikvidovali.

Muzeum má několik Švarcových předmětů

Galantní a pohledný Kubiš byl populární i mezi místními ženami, v Litultovicích se snad dokonce schylovalo k trvalejšímu svazku.

V případě Švarce má opavské muzeum k dispozici například jeho vojenskou knížku nebo příručky, které českoslovenští vojáci vyfasovali pro usnadnění orientace v britském prostředí.

Za socialismu se na působení obou vojáků oficiálně nevzpomínalo, tento historický dluh byl napraven až po roce 1990. V pevnostním srubu, kde Švarc velel, má od roku 1994 pamětní desku.

Nacisté zatýkali členy Sokola

Kubiše pak připomíná pamětní deska na magistrátu v Krnovské ulici v Opavě, kde byla kasárna, odhalená před deseti roky. A od roku 2017 má totéž i v Litultovicích.

Historik Kolář upozornil, že místní kraj, v jehož velké části žila většina obyvatelstva německé národnosti, nepostihlo nacistické běsnění po atentátu na Heydricha jen zdánlivě.

„I tady se aktivizoval německý aparát ve snaze zúčtovat s českou stranou. Proto začalo zatýkání například předválečných členů Sokola nebo českých politických stran,“ vylíčil Kolář.

Gestapo hrozilo zopakováním Lidic

Poměrně neznámou pak zůstává rozsáhlá akce v obci Milostovice, nyní městské části Opavy. Tam gestapo dokonce pozatýkalo desítky lidí, a to pro údajnou odbojovou činnost.

„Při výsleších snad gestapáci vyhrožovali, že z Milostovic udělají druhé Lidice. Nakonec však pro naprostý nedostatek důkazů a údajně také na základě stížností německých obyvatel zadržené propustili,“ přiblížil historik dramatické chvíle.

Pochopitelně po atentátu řada měst pod německou nadvládou musela pojmenovat ulice po Heydrichovi. Například v Novém Jičíně se Radniční ulice proměnila na Heydrichstrasse, záhy po válce však záměrně dostala název Lidická.

27. září 2021