Pocit to byl tak trochu jako z hororu. Tak popsal fotograf Vít Hassan své dojmy...

Pocit to byl tak trochu jako z hororu. Tak popsal fotograf Vít Hassan své dojmy z ostravského krematoria. (9. ledna 2021) | foto: Vít Hassan

Kraji by prospěla dvě krematoria, shodl se primátor Ostravy s hejtmanem

  • 8
Zvýšená úmrtnost obyvatel kraje v souvislosti s epidemií koronaviru dostala ostravské krematorium do situace, kdy nestíhá zpopelňovat zesnulé a množství ostatků převáží do krematorií v jiných regionech. Řešením je postavit nové zařízení, shodli se primátor Ostravy a hejtman.

„Krematorium provozované Ostravou je jediné v kraji. Není pravda, že řeší potíže už léta. Má až třikrát větší kapacitu než řada jiných a nikdy nebyly takové problémy jako nyní. Přesto chceme urychlit jeho rekonstrukci a přístavbu čtvrté kremační pece. Ale na posledním jednání krizového štábu jsem požádal, aby se kraj začal zabývat možností vzniku druhého, záložního krematoria, byť s menší kapacitou,“ řekl primátor Ostravy Tomáš Macura.

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák potvrdil, že až koronavirová krize upozornila na možnost nedostatečné kapacity jediného krematoria v kraji. „Nové krematorium v regionu by i do budoucna bylo určitě vhodné,“ zmínil.

Upozornil ale, že vlastníky krematorií v Česku jsou města, jen zlomek provozují soukromé subjekty a žádné z krematorií není krajské. 

„Řešení vidím v oslovení některého z větších měst v kraji, zda výstavbu a provoz krematoria nezváží. Kraj by pak výstavbu tohoto zařízení mohl za určitých podmínek finančně podpořit,“ uvedl Vondrák.

VIDEO: Toto se děje s nebožtíkem od obřadu až po mletí popela:

10. října 2017

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv