(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: ČTK

Ostrava bude příští dva roky centrem dění evropského krasobruslení

  • 1
Ostrava se stává evropskou Mekkou krasobruslení. Příští dva roky se budou ve městě učit desítky talentovaných bruslařů i trenérů z mnoha zemí.

Ještě neuplynuly ani dva měsíce od chvíle, kdy trenér krasobruslařských mistrů Rafael Arutyunyan z USA pobýval v Ostravě, vychvaloval zdejší podmínky pro sportovce s tím, že by je mohli mnohem častěji využívat i závodníci z ciziny, a jeho představy už se začínají naplňovat.

„Ostrava by se mohla stát evropskou Mekkou krasobruslení. Závodníkům totiž nabízí skvělé zázemí – od sportovišť a ubytování na jednom místě až po dobré jídlo. Je prostě perfektní,“ líčil koncem května trenér hvězd včetně českého olympionika Michala Březiny.

Souhlasil s ním i český trenér, uznávaný komentátor a bývalý úspěšný krasobruslař Tomáš Verner.

„V USA i jiných evropských či českých městech jsou sportovní haly daleko od hotelů a dalších služeb a vše je nutné řešit s někým jiným. Ostrava má jako jediná veškerou infrastrukturu blízko sebe, hotel stojí hned u sportovní haly,“ vysvětloval Verner.

„Navíc tu vše skvěle funguje. Zřejmě i proto, že vše zajišťuje už léta Stanislav Žídek, nový předseda Českého krasobruslařského svazu,“ podotkl bývalý reprezentant ČR v krasobruslení.

Světový šampionát? Máme šanci, tvrdí Žídek

Šéf krasobruslařského svazu, osmašedesátiletý Stanislav Žídek, žije od narození v Karviné, ale trénuje v Ostravě. Na stadionu s ledem je téměř denně. Nyní má na starost organizaci 20. ročníku své Mezinárodní letní krasobruslařské školy pro 120 dětí. A před sebou velké plány.

„V září bude Ostravar Aréna hostit jeden ze závodů světové krasobruslařské série ISU Junior Grand Prix 2018 (Czech Skate). Soutěž nejlepších mladých krasobruslařů se konala již v pětatřiceti zemích světa, ale žádné jiné město se nemůže chlubit takovým rekordem jako Ostrava. Závod se u nás letos uskuteční už podvanácté,“ řekl Žídek, který by chtěl v dalších letech pro Ostravu opět získat pořadatelství mistrovství Evropy a premiérově dokonce i světový šampionát v krasobruslení. 

„Máme šanci. Sportovci, trenéři či funkcionáři z ciziny vždy chválí to, jak perfektní podmínky tady mají a jak vše funguje. Chtějí sem jezdit. Říkají, že do Ostravy se těší, protože nemusí řešit problémy, s jakými se při pořádání velkých akcí setkávají jinde,“ líčí Žídek.

Dorazí desítky talentů i trenérů téměř z celé Evropy

Spojení dobrých podmínek s velkým nadšením pomohlo k tomu, že Ostrava se poprvé stane evropským centrem vzdělávání talentovaných závodníků i trenérů krasobruslení.

Mezinárodní bruslařská unie (International Skating Union – ISU) bude příští dva roky vzdělávat v Ostravě krasobruslaře z většiny evropských zemí.

„ISU nám pro roky 2019 a 2020 svěřila International Development Program Novice (IDP Novice), což je prestižní program vzdělávání trenérů a krasobruslařů. Přijede minimálně 80 mladých talentovaných sólo závodníků a trenérů. Nabídku dostanou všechny evropské země s výjimkou severských. Krasobruslaři z nordických zemí se totiž jezdí vzdělávat do olympijského centra ve Finsku,“ říká Žídek.

Do Ostravy se sice už v minulých letech jezdili učit talentovaní krasobruslaři ze zahraničí, ale program byl omezený jen na devět států.

„Takto rozsáhlý vzdělávací program, jehož náplň připravuji v organizačním týmu s Kanaďany a Dány, bude v Ostravě, a tedy i v Česku, vůbec poprvé. Pro náš svaz i pro město je to prestižní záležitost,“ uvedl předseda Českého krasobruslařského svazu Stanislav Žídek.

K dispozici bude i „elektronický psycholog“

A netají, že pro účastníky programu připravují zajímavou ostravskou novinku. Všichni závodníci budou moci při své práci využít pomoci „elektronického psychologa“.

Specializovaná firma z Ostravy vytvořila systém počítačového testování závodníků před tréninkem. Na tabletu si krasobruslař a jeho trenér ověří aktuální psychickou kondici sportovce a podle toho pak mohou upravit trénink.

„Pochopitelně nejde o novinku v podobě psychologických testů. Ty se dělají i tak. Ale nová je technika, která se dostane ke slovu,“ vysvětlil Žídek s tím, že mladí krasobruslaři si takové postupy v rámci programu IDP vyzkoušejí poprvé.