ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Koronavirus ustupoval, teď hejtman varuje před zlomem a britskou mutací

  • 4
Koronavirus v regionu je na ústupu. Až do 29. ledna počty nově nakažených i hospitalizovaných klesaly. Teď ale moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák varuje před možným bodem zlomu epidemie i před zákeřnější britskou mutací koronaviru, která se rychleji šíří a může mít vážnější následky.

V Moravskoslezském kraji je podezření na tento typ koronaviru u desítek pacientů, ale na laboratorní potvrzení se stále čeká.

„Epidemiologická situace je relativně příznivá ve všech kategoriích. Od 10. ledna klesal i počet hospitalizovaných, ale 29. ledna se to zlomilo a pacientů s covidem-19 začíná v nemocnicích opět mírně přibývat. Znovu se nákaza začíná šířit i v základních a mateřských školách,“ upozornil v pondělí Ivo Vondrák.

Potvrdil to mluvčí hygieniků Aleš Kotrla. „Nákaza je asi v sedmi desítkách sociálních a ve třech desítkách školských zařízení i v řadě firem,“ uvedl Kotrla. Pozitivních je většinou jen pár, nejvýše okolo dvaceti lidí. Výjimkou je Domov Duha v Novém Jičíně s 88 nakaženými klienty i zaměstnanci a Domov pro seniory Krnov s 53 nakaženými.

Podle hejtmana panují obavy, že by se mohla situace znovu zhoršit. „Budeme se muset soustředit a připravit na takzvanou britskou mutaci koronaviru. Aktuálně čekáme na výsledky laboratorního vyšetření 30 vzorků, u nichž je podezření na britskou mutaci. Jedná se o vysoce suspektní případy,“ zmínil Vondrák s tím, že tato mutace může vyvolat těžší průběh nemoci covid-19 a rychleji se šíří – je nakažlivější.

„Jsou známy i případy, kdy jeden člověk nakazil až 13 dalších. A doba karantény se u této mutace koronaviru prodlužuje na 14 dní. Už teď se navíc ukazuje, že připojení na umělou plicní ventilaci nebo přístroj ECMO potřebují stále častěji i pacienti mladší 50 nebo 40 let,“ řekl hejtman a vyzval obyvatele kraje, aby nadále dodržovali veškerá protiepidemická opatření, především omezení sociálních kontaktů.

„Davy lidí jezdí na hory a věří, že tam se nakazit nemohou. Omyl. Nejvíce zasaženým okresem je nyní Podkrkonoší, záchranka už musí část pacientů z Královéhradecka rozvážet jinam,“ dodal hejtman.

V regionu se od března nakazilo přes 120 tisíc lidí, z toho se 108,5 tisíce uzdravilo a 2 116 zemřelo.