ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Nemocnice Krnov

Přijel jsem z Itálie, řekl cizinec a rozpoutal manévry. Cestu si vymyslel

  • 88
Do krnovské nemocnice dorazil cizinec, který zdravotníkům opakovaně tvrdil, že se vrátil z Itálie. Ti na základě této cestovatelské anamnézy pojali podezření na nákazu koronavirem a spustili epidemiologické manévry. Jenže se ukázalo, že muž si pobyt v cizině vymyslel. Zřejmě aby měl kde být, protože přišel o práci i bydlení.

Cizince nemocnici navštívil dopoledne. Prošel čekárnou urgentního příjmu, kde bylo deset pacientů a přišel do kontaktu se sedmi zdravotníky. Lékařům pak opakovaně tvrdil, že se vrátil z Itálie.

Zdravotníci jej pak odvedli do infekční ambulance a uzavřeli část urgentního příjmu.  „Postupovali jsme dle směrnic, kontaktovali epidemiologa a dokonce přivolali speciální tým, který u muže provedl stěr z dutiny ústní. Postupovali jsme tak, neboť jsme na základě cestovatelské anamnézy usoudili, že by mohl trpět infekčním onemocněním COVID-19,“ sdělil náměstek léčebné péče krnovské nemocnice Bronislav Sedláček.

Zdravotníci pak ještě vydezinfikovali čekárnu a přítomné pacienty poučili o možném riziku a poslali domů. Až pak přišli na to, že mužova historka byla smyšlená.

„ Od starosty Krnova jsme totiž dostali informaci, kde muž pobýval. A také informaci, že v posledních dnech se o něj zajímala policie i strážníci. Proto jsme kontaktovali majitele ubytovacího zařízení, který nám potvrdil, že muž nikam necestoval. Tato skutečnost byla podložena i kamerovým záznamem, který osobně shlédl místostarosta Krnova,“ řekl mluvčí nemocnice Jiří Krušina. 

Podle něj zřejmě muž usiloval o hospitalizaci v nemocnici z důvodu obtížné životní situace. „Přišel totiž o práci a bydlení a bál se, že bude muset z města pryč,“ doplnil mluvčí.

Informaci potvrdil i sám místostarosta Pavel Moravec. „Podařilo se zjistit, že člověk, který tvrdil, že je nakažený, dostal výpověď z práce a z ubytovny, ve které bydlel. Následně jsem pak pomohl s ověřením informace, že v době, kdy měl podle svého tvrzení pobývat v Itálii, byl tady v Krnově na ubytovně,“ sdělil.

Vedení nemocnice z toho důvodu na podvodníka přivolalo policii, která jej převezla na své oddělení. „K chování tohoto individua bohužel nemohu nalézt vhodná slova. Chápu, že někdo může přijít o práci a bydlení, ale toto je neomluvitelné. Rozhodli jsme se proto podat trestní oznámení,“ dodal náměstek Sedláček. 

Policie případ řeší. „Zatím teprve probíhá šetření okolností a zajišťování informací k tomuto případu, proto nemůžeme k věci nic říct,“ uvedla policejní mluvčí Eva Michalíková.