Turisté si z Malediv dovezli desítky mořských korálů. | foto: Celní úřad pro Moravskoslezský kraj

Turisté dovezli z Malediv chráněné korály, o zákazu prý nevěděli

  • 15
Trojice turistů si z Malediv dovezla 42 kusů chráněných mořských korálů. Odhalila to kontrola celníků na letišti v Mošnově. O tom, že je to zakázáno, prý turisté neměli ponětí.

Trojice turistů si desítky korálů přivezla jako suvenýry. Při kontrole opožděných zavazadel dopravených pravidelnou linkou z Prahy, je našli celníci. 

„Jedná se o přísně chráněný exemplář ohrožených druhů volně žijících živočichů a rostlin,“ uvedla mluvčí Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj Pavla Zdobnická.

Nevědomost může turisty stát tisíce korun. Případem se totiž zabývá Česká inspekce životního prostředí v Ostravě, která za to může uložit pokutu.

Turisté svým jednáním porušili ustanovení úmluvy CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin – pozn. autora).

„K dovozu tvrdých schránek korálů zařazených do CITES je nutné povolení. Téměř milion mořských druhů živočichů a rostlin potřebuje korálové útesy ke svému přežití, většina je však dnes ohrožena,“ vysvětlila Zdobnická.