Intervenční tým zdravotníků a psychologů poskytuje pomoc například lidem, kteří zažili tragickou dopravní nehodu či se stali svědky smrti někoho blízkého. | foto: Moravskoslezský kraj

U tragických nehod v kraji už šest měsíců pomáhají lidem i psychologové

  • 0
Za prvních šest měsíců činnosti poskytl nově sestavený intervenční tým zdravotníků a psychologů v Moravskoslezském kraji podporu 152 lidem, kteří prožili tragickou dopravní nehodu nebo se stali svědkem úmrtí blízkého člena rodiny.

„V psychicky nadlimitních zátěžových situacích, mezi které patří jak smrt miminka při porodu, tak například tragická střelba před čtyřmi lety v nemocnici v Ostravě, nepotřebují lidé jen pomoc fyzickou, ale často i psychickou,“ zdůvodnil vytvoření týmu náměstek hejtmana pro zdravotnictví Martin Gebauer.

Při zásahu se podle něj i záchranářů všichni na prvním místě zaměřují především na pomoc zraněným. Málokdo až donedávna věnoval pozornost tomu, co se děje s psychikou dalších účastníků neštěstí, včetně zdravotníků.

Záchranáři loni vyjížděli častěji, zaměstnávaly je nehody i úrazy při sportu

A právě o psychiku se dnes starají členové intervenčního týmu. „K nehodám vyjíždíme na výzvu záchranářů a na místě samém pak pomáháme lidem jak prostřednictvím krizového rozhovoru, tak formou emoční podpory,“ sdělil člen intervenčního týmu Petr Gaj. „Snažíme se najít si s postiženými přímo v terénu klidné místo, kde je vyslechneme a zajistíme jim pocit bezpečí. Pokud je třeba, nabídneme jim i zprostředkování návazné odborné pomoci.“

Krajský zdravotní intervenční tým je v tuto chvíli sestaven z 37 interventů a takzvaných peerů. „Zatímco interventi jsou k dispozici všem účastníkům neštěstí, peeři se zaměřují na podporu kolegů, tedy zdravotníků,“ objasnil klinický psycholog krajských záchranářů Lukáš Humpl. Odborníci lidem pomáhají nejen v terénu, ale i pacientům přímo na odděleních nemocnic.