Včera museli v ostravské zoo z důvodu prudkého zhoršení zdravotního stavu utratit samce hrocha obojživelného jménem Honza. | foto: ZOO

Jednoho z nejstarších hrochů v Evropě museli v ostravské zoo uspat

  • 12
Smutná zpráva přišla před Vánocemi z ostravské zoologické zahrady. Ve středu tam museli z důvodu prudkého zhoršení zdravotního stavu utratit samce hrocha obojživelného jménem Honza. Bylo mu 51 let.

Do Ostravy přicestoval v roce 1967 jako roční mládě ze zoo v Kolíně nad Rýnem. Takže 50 let života na jednom místě je dosud nejdelší doba ze všech chovaných zvířat v ostravské zoo. 

„K tomuto hrošímu jedinci se pojí i několik dalších zajímavých „nej“. Stal se prvním známým hroším otcem v tehdejším Československu. Celkem zplodil v letech 1972 až 2013 dvaatřicet mláďat - dvacet samců, dvanáct samic,“ uvedla mluvčí zoo Šárka Nováková.

V evropské hroší populaci chované v zoologických zahradách, která je mimochodem řízena právě ostravskou zoo, stále žijí čtyři jeho potomci a řada vnuků.

Díky pokročilému věku se samec stal třetím historicky nejstarším hroším samcem v Evropě a druhým nejstarším známým hroším otcem v Evropě. Vůbec nejdelší známý věk hrošího samce je 59 let u jedince v zoo v Clevelandu v USA.

„V Ostravě zůstává geneticky velmi cenná čtyřletá samice, která k nám docestovala v roce 2016 z anglické Zoo Whipsnade. Jelikož naše zoo přímo řídí evropský chov hrochů, vybereme pro ni v průběhu příštího roku nejlepšího vhodného partnera,“ doplnila Nováková.