(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: HZS Moravskoslezského kraje

Sanitka se na ledu nedostala ke zraněnému. Záchranáři šli dva kilometry

  • 59
Běžný zákrok záchranářů v nejvýchodnější části země se vinou ledu na silnici změnil v drama. Sanitka se nedostala až ke zraněnému, proto museli dva kilometry pěšky. Problém pomohl vyřešit i terénní vůz hasičů.

Nečekaně složitý případ se začal odvíjet v pátek ráno přes šestou hodinou. Šedesátiletý muž se vydal do práce, jenže za osadou Trojmezí, místní části obce Hrčava na Třinecku nedaleko hranic se Slovenskem a Polskem, šlápl do díry v silnici a zranil si nohu. V cestě nemohl pokračovat.

Zavolal si záchranáře, kteří k němu vyrazili z třinecké stanice. Jenže v horské oblasti silnice pokryl led a brzy nastal velký problém. „Jízda přivolané posádky probíhala standardně až k odbočce na silnici vedoucí do horské obce Hrčava. Ta již byla notně namrzlá a řidič speciálu musel pokračovat velmi opatrně. Následně bylo nutno použít sněhové řetězy, které týmu pomohly přiblížit se o dalších několik kilometrů blíže k pacientovi, jež se nacházel prakticky na nejzazším místě kraje,“ přiblížil začátek svízelné cesty mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Vrtulník nemohl vzlétnout

Když sanitka takřka krokem projela Hrčavou, stav silnice byl ještě horší. Vozovku pokrývala souvislá ledovka, navíc byla tma. Řidič proto rozhodl, že další jízda by už byla velmi nebezpečná. Jenže zraněný muž čekal na pomoc ještě o zhruba dva kilometry dále a nebyl schopný chůze.

Pomoci nemohl ani záchranářský vrtulník, který vinou počasí zůstal na základně. „O spolupráci byli proto požádáni hasiči, kteří přijeli terénním vozidlem. Mezitím posádka sanitky došla k pacientovi pěšky, aby jej mohla co nejdříve ošetřit. Přes veškerou snahu zasahujících se záchranáři ke zraněnému dostali až za dvě a půl hodiny od nahlášení události,“ přiblížil mluvčí.

Zraněnému pomohl jeden místní občan

Zraněný měl však štěstí v neštěstí, protože se ho ujal jeden z místních obyvatel, který mu sice nemohl ošetřit zranění nebo odvézt jinam, ale přinesl mu alespoň přikrývky, aby nepromrzl.

„Záchranáři pomocí vakuové dlahy ošetřili zraněnou končetinu, provedli další potřebná opatření a terénním vozidlem hasičů muže přepravili k záchranářskému speciálu,“ přiblížil mluvčí s tím, že se pacienta podařilo dopravit do třinecké nemocnice až tři a půl hodiny po nahlášení události.

Záchranáři museli až do nejvýchodnější části země, ke zraněnému se však sanitka nedostala.

Záchranáři museli až do nejvýchodnější části země, ke zraněnému se však sanitka nedostala.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz