Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jatka jsou uzavřením i otevřením kapitoly, říká ředitel galerie Plato Pokorný

  16:33
Ostravská městská galerie Plato přesídlila loni do nového. Jejím sídlem se stal objekt rekonstruovaných historických jatek. Ředitel galerie Marek Pokorný zároveň loni obdržel Cenu za výtvarné umění pro rok 2022 udělovanou Ministerstvem kultury ČR.

Městská galerie Plato nyní sídlí v nově zrekonstruované budově bývalých jatek. Jejím ředitelem je Marek Pokorný, který minulý rok obdržel Cenu za výtvarné umění pro rok 2022. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Budova jatek je po obnově výrazným prvkem moderní architektury ve městě, aniž by však zapomínala na svou minulost. Už ve své době byla průkopnickou stavbou a i dnes se obklopuje aktuálním děním, současným uměním. „Primárně se zabýváme žijícími tvůrci, ale jako každá věc v našich životech má také současné umění nějakou genealogii, nějaký kořen, spojovací linky s minulostí,“ říká Pokorný.

Formuje výstavní činnost i vědomí o bývalém určení jatek?
Ano, od počátku se s tím vyrovnáváme. Nechceme se tvářit, že tady před námi nic takového nebylo, ale nechceme se k tomu zároveň vyjadřovat jednoduše nebo ploše. Už když tady sedíme, je vidět, že do nitra objektu vstoupila zeleň. Je také velmi důležitým prvkem okolí jatek. Od původní funkce bourání chceme přejít k pozitivnímu vztahu. Na začátku, tedy koncem 19. století, byla jatka výrazem modernosti. Z historického a lidského hlediska je tedy lze chápat i pozitivně. My novou pozitivitu hledáme v současnosti, nicméně ta má už zcela jiné podoby. Když o tom tak mluvíme, napadá mě, že se dá mluvit o velkém tématu celé galerie, kterým je dobrý život. Ten se stal leitmotivem naší první výstavy v novém sídle a zřejmě se v různých variantách objeví také v těch dalších.

Rekonstruovaná budova historických jatek pro vás znamená určitou dosaženou metu?
Jatka jsou uzavřením i otevřením určité kapitoly. Nepředpokládám, že by mělo smysl uvažovat o dalším růstu z hlediska navyšování metrů čtverečních výstavní plochy. Maximálně budeme přemýšlet o nějakém zázemí, které nám chybí, jako například sklady. Spíše se budeme zabývat tím, co má instituce, jako je galerie současného umění, v konkrétním prostředí dělat. Tedy co, koho a jak vystavovat.

K tomu patří i hledisko péče nejen o tento dům, ale také o zahradu. Okolí jatek považujeme za významnou příležitost, jak navrhnout změnu nejen konkrétní průmyslové lokality. Nechceme se přitom inspirovat klasickými modely sculpture garden, tedy vystavení souboru soch v zahradách či začleňováním uměleckých objektů do zeleného nebo přírodního městského prostředí. Současné umění přemýšlí o jiných formách aktivit, jako jsou intervence nebo péče o své okolí, tímto směrem chceme jít. Na podobě zahrady, která se bude vyvíjet dlouho, a na tom, jaké druhy aktivit by v ní měly probíhat, budeme spolupracovat nejen s odborníky na zeleň, ale také s umělci.

Motivem zahrady jste se zabývali už dříve, v objektu bývalého obchodního domu Bauhaus, který stojí v bezprostřední blízkosti jatek. Co s ním bude dál?
V tuto chvíli máme k dispozici oba objekty. V bývalém hobbymarketu Bauhaus je základní vybavení. Funguje v něm kino, k dispozici je multifunkční scéna pro divadelní nebo koncertní vystoupení, je v něm knihovna, bistro. Součástí je také zahrada, která byla vytvořena s perspektivou dlouhodobého zrání a také jako možnost oddechu od samotného provozu. Bauhaus ale už nevyužíváme primárně pro naše umělecké aktivity a výstavní projekty. Sami sem umisťujeme především vzdělávací projekty, pravidelně zde promítáme filmy. Důležitá změna spočívá v tom, že objekt a jeho zázemí nabízíme k využití dalším kulturním subjektům. Například Janáčkově filharmonii, Fakultě umění Ostravské univerzity a podobně. Tak tomu bude až do okamžiku, kdy se město rozhodne, co s objektem dál. Pravděpodobně se shodí a vyroste místo něj něco jiného.

Z ruiny je sídlo městské galerie, bývalá ostravská jatka hostí první výstavy

Zahrada je vaším návrhem nad rámec původního architektonického plánu rekonstrukce jatek?
V původním návrhu pana architekta se počítalo s tím, že se okolí jatek vybetonuje. Naštěstí jsme se propracovali k představě zeleného okolí, což se nyní naplňuje, a na jeho podobě se budou postupně podílet další umělecké zásahy v příštích letech. Naše zahrada není myšlena tak, že je hotová a bude se jen zastřihávat, měla by se měnit průběžně. Zahrada v Bauhausu je naopak založena tak, že příroda může tento objekt někdy pohltit – pokud by nedošlo v dlouhém čase k lidskému zásahu. Nepotřebuje moc péče a vykazuje zajímavý nárůst jednotlivých rostlinných druhů. Jednou bych byl rád, aby nám je někdo podrobně popsal.

Jste galerie současného umění. Co je z vašeho pohledu současné umění?
Obecně řečeno současné umění je něco, co souvisí s určitou změnou v tom, jak umění vypadá nebo čeho chce dosáhnout. Tato změna nastala někdy ve druhé polovině 60. let. Tato epocha pořád pokračuje. Zjednodušeně řečeno, primárně se zabýváme žijícími tvůrci, ale jako každá věc v našich životech má také současné umění nějakou genealogii, nějaký kořen, spojovací linky s minulostí. Určitě se u nás ve výstavním programu vyskytne i tvorba umělců, kteří už dávno nežijí, ale jsou aktuální a svým způsobem současní. Na naší první výstavě, která byla generačně hodně rozkročená, jsme vystavili umělkyně, jimž je přes osmdesát let.

V Ostravě finišuje přestavba jatek na galerii, nové cihly museli „zašpinit“

Přiblížíte stávající a nejbližší výstavy?
Máme k dispozici přes tisíc tři sta metrů čtverečních výstavní plochy, což je o něco více, než má pražská Galerie Rudolfinum. Když chcete takový prostor zaplnit na vysoké profesionální úrovni, není to jednoduché. Potřebujete k tomu množství techniky, logistiky, je to náročné nejen finančně, ale i z hlediska produkce. Od začátku jsme měli na architektonické úpravy ten nárok, že se tu může konat buď jedna velká výstava, anebo dva až pět menších výstavních projektů.

Velkou výstavou jsme zahajovali, teď si zkoušíme menší. Začali jsme 8. února vernisáží tří odlišných výstav. Jedna je mezinárodní. Druhá je zaměřená na aktuální situaci – ukrajinská výstava ukrajinských umělců, kteří působí v diaspoře nebo stále ještě žijí na Ukrajině. Tento projekt vznikl ve spolupráci s ukrajinským kulturním centrem Dnipro. Třetí výstava se naopak zaměřuje na místo, kde působíme, takže to je naše první výstava výslovně zaměřená na umělce působící v regionu nebo s ním nějak výrazně propojené. Nechceme však definovat ostravskou uměleckou scénu, spíše nám jde o to, podívat se na to, co tady vzniká, co je inspirováno zdejším prostředím. Na květen pak připravujeme monografickou výstavu holandského umělce Dana Walwina a na podzim rozsáhlý a dlouho chystaný projekt Uprchlá, našel skrýš, stále uniká věnovaný tématu zvíře ve městě.

  • Nejčtenější

Divácký rekord? Pro Česko není velkou výzvou, spíš by MS mělo hostit častěji

20. května 2024  6:29

Asi žádné jiné číslo se při fanouškovských náletech na hokejovém mistrovství světa neřeší víc. 741...

Konec kotlů na uhlí do deseti let. Stát lidem výměnu zadotuje

20. května 2024  12:42

Máte doma kotel na uhlí? Pak máte problém – i když je nízkoemisní, moderní nebo nový. Ministerstvo...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta - Ostrava 2:1, dva body od titulu, oba góly vítězů dal Birmančevič

14. května 2024  18:37,  aktualizováno  20:51

Sparťanští fotbalisté jsou dva body od obhajoby titulu. Ve třetím kole nadstavby vydřeli vítězství...

Policisté při hokeji zakročili proti muži se zbraní, vypadala jako kalašnikov

19. května 2024  15:10

Dlouhou střelnou zbraň nesl v ruce osmnáctiletý mladík, proti němuž v sobotu po poledni zakročili...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice mají klid, Zlín po prohře zůstává na dně. Rozhodne poslední kolo

19. května 2024  16:29,  aktualizováno  20:13

O přímém sestupujícím z Fortuna ligy se rozhodne v závěrečném dějství nadstavbové části. Nejhorší...

Ženu vyděsil muž ležící na hrobě. Nech mě spát, odháněl pak strážníka

21. května 2024  11:05

Na hřbitově si o uplynulém víkendu ustlal opilý muž v Ostravě-Vítkovicích. Vyděsil tak kolemjdoucí...

Karvinský pivot Nantl: Potřebujeme jednu výhru z Plzně

21. května 2024  9:57

Házenkáři karvinského Baníku bojují o mistrovský titul s Plzní už pošesté za sebou. Jiné finále než...

Opozice chtěla řešit zásah na magistrátu ve Frýdku-Místku, došlo i na urážky

21. května 2024  9:17

Ani přes sedmdesát minut trvající slovní přestřelka mezi koaličními a opozičními zastupiteli...

Při výkopu před kulturním domem ve Frýdku-Místku se našly lidské kosti a bota

20. května 2024  17:46

Během výkopových prací v prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu ve Frýdku-Místku...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....