(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Dan Materna, MAFRA

Na problémy ve školách nasadí Bruntál také domácí doučování. Pomůže dotace

  • 2
Předškolní centrum, doučování přímo v rodinách i vrstevnické programy, kdy si starší děti vezmou na starost mladšího žáka. Bruntál chce do tří let vyřešit špatnou školní docházku dětí ze sociálně slabých rodin a naučit rodiče děti do školy připravovat. Využije pět milionů z evropských dotací.

„Cílem opatření je podpořit rodiny ve schopnosti připravit dítě na vzdělávání a usnadnit dětem nástup do základní školy. Rodiče dětí budeme zapojovat do domácí přípravy,“ uvedl první místostarosta Bruntálu Vladimír Jedlička. Doplnil, že posílí i stávající služby terénní sociální práce s rodinou a doučování dětí ve školách.

Rodiče z řady sociálně a ekonomicky slabých rodin totiž neumí své potomky na školu připravit a situace graduje záškoláctvím. Jednou z příčin mohou být obavy z neúspěchu i špatná komunikace se školou. Tomu má série novinek předejít.

Například pro tří až pětileté děti, které dosud nechodily do školky, vznikne předškolní centrum. Čtyřikrát týdně se tam seznámí se základní sebeobsluhou i znalostmi, jako je třeba poznávání tvarů a barev. „Pedagogové použijí metodu dobrého startu. Cílem bude připravit děti k přestupu do mateřských škol a motivovat k němu jejich rodiče,“ přiblížila Lucie Nemešová z Agentury pro sociální začleňování.

Hledají prostředníky mezi školou a rodiči

Jednání mezi rodinou a školou zajistí takzvaný facilitátor. „V územích se sociálně vyloučenými lokalitami se snažíme najít lidi, kteří umí být dobrými prostředníky mezi školou a komunitou. Jde o to, aby v lokalitě fungoval člověk, který zná danou komunitu,“ uvedl expert Agentury pro sociální začleňování Vladimír Foist.

Sociální pracovníci budou navštěvovat rodiny a cvičit s nimi rodičovské kompetence, školy zjišťovat klima mezi žáky. Vrstevnický program zapojí starší kamarády, kteří pomohou konkrétnímu žákovi.

Místní plán inkluze už schválili zastupitelé. Jednotlivá opatření se budou zavádět postupně, zapojí se školy i neziskové organizace. Vznikne i několik nových pracovních míst. „Plán přinese Bruntálsku 5 milionů korun z evropských dotací. Z nich budou zmíněná opatření financovaná,“ doplnila Nemešová.