Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Covid i tento rok vytlačil chřipku. Určitě se vrátí, jen se zatím neví kdy

  9:55
Šíření covidu v Moravskoslezském kraji zpomalilo, ale nakažených jsou stále tisíce. Dobrou zprávou je, že koronavirus opět zabránil epidemii chřipky. Odborníci však poukazují na to, že v dalších letech se situace nejspíše změní.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Za středu přibylo v regionu 2 257 nakažených, což je o 1 291 méně než před týdnem. A pravděpodobné je, že už neudeří epidemie chřipky, která se dosud neprojevila. Obojí má podle odborníků jasnou spojitost.

„Viry spolu v průběhu sezony respiračních onemocnění ‚soutěží‘. Na podzim převažují RS viry (Respiratory Syncytial Virus přenášený kapénkami), které jsou pak na přelomu roku vystřídány chřipkovými viry. Už třetí sezonu po sobě tento princip narušil virus SARS-CoV-2. To je jeden z hlavních důvodů pro nízký výskyt chřipky,“ popsala epidemioložka Hana Tkadlecová ze společnosti Avenier.

V kraji byla poslední epidemie chřipky na přelomu let 2018 a 2019. „V letošní sezoně nebyl Krajské hygienické stanici Moravskoslezského kraje hlášen žádný záchyt viru chřipky z biologického materiálu pacienta,“ řekl mluvčí hygieniků Aleš Kotrla. 

Podotkl, že v zemi byly ojediněle zachyceny viry chřipky typu A. To potvrdili i odborníci na viry. Ale také dodali, že chřipka tu je, byť v mnohem menší míře, jenže se netestuje tolik jako v minulosti. Přednost mají testy na covid.

Laboratoře mají méně chřipkových vzorků

„Nemůžeme testovat jiné parametry než ty, které žádají lékaři. A požadavky na vyšetření chřipky jsme v letošní zimě téměř nedostávali. Nicméně jsme chřipku občas testovali, protože máme k dispozici kombinované soupravy na covid i chřipku typů A a B,“ uvedl Martin Radina, ředitel laboratoří SPADIA LAB. 

Vedoucí laboratoře molekulární biologie stejné společnosti Zuzana Dindová upřesnila, že občas přece jen požádali o vyšetření viru chřipky pediatři a praktiční lékaři, přišlo i několik vzorků z jednotek intenzivní péče nebo ARO.

„Zachytili jsme jen jeden pozitivní nález chřipky A. Bylo to v prosinci u pacienta, jehož vyšetření indikoval praktický lékař z Opavska,“ uvedla Dindová.

I Kateřina Matějová, mikrobioložka z Fakultní nemocnice Ostrava, řekla, že letos zachytili jen pár případů viru chřipky s převahou typu A H3.

„Mnoho infekcí je mylně zařazeno pod covid-19 z důvodu velmi podobných příznaků. U horečnaté nemoci a negativního PCR testu na covid se doporučuje test na chřipku. U nás máme možnost otestovat pacienty najednou na covid, chřipku i RS viry,“ dodala Matějová.

Respiračních virů zůstává přehršel

To, že v kraji není epidemie chřipky, neznamená, že obyvatele trápí jen covid nebo RS viry, které mohou být problémem hlavně pro děti. Podle hygieniků trpělo v minulém týdnu akutním onemocněním dýchacích cest 1 266 lidí z každé stovky tisíc obyvatel kraje (mimo covid), tedy přes 15 tisíc lidí. Příčinou byla řada různých virů.

Vedoucí oddělení virologie Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě Hana Zelená uvedla, že dosud nezachytili ani jednou virus chřipky, ale jiných respiračních virů přehršel.

„Dominuje SARS-CoV-2. Kromě toho detekujeme rhinoviry, sezonní koronaviry, metapneumoviry, parainfluenza viry, RS viry, adenoviry nebo bocaviry. Celkový počet vzorků, které jsou na tyto viry vyšetřovány, je však o několik řádů nižší než počet vzorků vyšetřených na covid. V naší laboratoři se od začátku roku vyšetřilo na ostatní respirační viry asi tisíckrát méně vzorků než na SARS-CoV-2. Proto je i počet pozitivních výsledků nižší než skutečný výskyt v populaci,“ upozornila Hana Zelená.

Vnímavost populace k chřipce bude vyšší

Odborníci se shodli v tom, že omezit šíření chřipky i dalších virů pomohla opatření proti koronaviru: nošení roušek, dezinfekce, rozestupy, omezování hromadných akcí... 

Proto loni laboratoře v Česku nezachytily ani jeden případ chřipky. Většina z nich také předpokládá, že chřipková epidemie, která bývá nejsilnější v únoru, už ani nepřijde. „Uvidíme, co se bude dít po opadnutí omikronové vlny a v následujících sezonách,“ nastínila Zelená.

„Vzhledem k vývoji v části Evropy může epidemie chřipky přijít ještě v březnu či dubnu,“ nevyloučila viroložka Tkadlecová. A dodala: „Pokud ne, a my tu tři roky po sobě nebudeme mít chřipkovou epidemii, dá se předpokládat zvýšená vnímavost populace k nákaze chřipkou v následujících sezonách.“

Řidiči Dopravního podniku už roušky neřeší

V trolejbusech, autobusech i tramvajích Dopravního podniku Ostrava (DPO) přibývalo sporů mezi řidiči a cestujícími, kteří neměli roušku. To už nehrozí. Řidiči totiž už nic takového řešit nemusí.

„Vláda postupně uvolňuje protiepidemická opatření, ale stále platí nařízení nosit ochranu dýchacích cest, a to i v prostředcích městské hromadné dopravy. Jenže v poslední době čím dál víc lidí odmítá toto nařízení respektovat, proto přibývalo konfliktů a řidiči, asistenti přepravy nebo revizoři museli vykazovat tyto cestující z vozů,“ uvedl generální ředitel DPO Daniel Morys.

Podnik na to v minulých dnech zareagoval změnou přepravních podmínek, která zprostila zaměstnance DPO povinnosti řešit nošení roušek cestujícími. „Naším úkolem je přepravovat. Nyní už žádný náš řidič, asistent přepravy ani revizor nevykáže cestujícího z vozu jen kvůli roušce,“ uvedl ředitel Morys.

Povinnost nosit je dál platí, na její dodržování dohlížejí hygienici, policisté i strážníci. „Porušení platného nařízení je přestupkem. Strážník to může řešit na místě domluvou či pokutou až do výše deseti tisíc korun. Pokud dotyčný nesouhlasí, strážník vše zadokumentuje a oznámí hygieně,“ uvedl mluvčí Městské policie Ostrava Jindřich Machů. (les)

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Najednou takřka čisto. Odborníci prověří souvislost s útlumem huti Liberty

21. dubna 2024  6:57

Okolo ostravské huti Liberty se zlepšila kvalita ovzduší. Odborníci předpokládají, že to souvisí s...

Slíbil mistrům zájezd na NHL, bude jen výlet do Prahy. Hadamczik slovo nesplní

28. dubna 2024  9:29,  aktualizováno  14:12

Za extraligový titul zájezd na NHL. Tohle prezident hokejového svazu Alois Hadamczik loni slíbil...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Zrušený zájezd na NHL? Podpásovka. Kluky strašně zklamali, říká kouč Třince

28. dubna 2024  12:50

Dovedl třinecké juniory k extraligovému titulu. Nadšení propuklo i proto, že mistr měl od...

Železniční koridor mezi Ostravou a Slovenskem stál, vlak tam srazil člověka

28. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:22

Nehoda v neděli dopoledne téměř dvě hodiny komplikovala provoz na hlavním železničním koridoru mezi...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...