Ostrava otevřela první záchytné parkoviště systému P+R, tedy zaparkuj a...

Ostrava otevřela první záchytné parkoviště systému P+R, tedy zaparkuj a pokračuj hromadnou dopravou. | foto: KODIS

Ostrava má první chytré parkoviště propojené s hromadnou dopravou

  • 1
Dlouho slibované chytré a levné parkování pro návštěvníky Ostravy i lidi, kteří dojíždějí do práce a jsou ochotní odstavit auto na kraji města a pokračovat veřejnou dopravou, už funguje. Zatím je ale systém P+R, který znamená zaparkuj auto a jeď jinou dopravou, dostupný jen v jediném místě.

„V minulých dnech zprovoznilo město Ostrava se společnostmi Koordinátor ODIS a Ostravské komunikace unikátní systém propojení parkování a cestování hromadnou dopravou. První řidiči, kteří odstavili auto na parkovišti u tramvajové smyčky v Hlučínské ulici v Přívoze, platili za parkování symbolickou korunu. Ale jen ti, kteří k cestě po Ostravě využili spoje veřejné dopravy ODIS,“ uvedl jednatel společnosti Koordinátor ODIS Aleš Stejskal.

Tomu, kdo chce ušetřit za parkování, stačí, když se v automatu na parkovišti i ve vozidlech ODIS odbaví stejně: kartou ODISkou, platební kartou nebo Kreditní jízdenkou.

„Pokud řidič nic z toho u sebe nemá, může si po vjezdu na parkoviště koupit Kreditní jízdenku na tramvajové smyčce, kam Dopravní podnik Ostrava umístil nový jízdenkový automat,“ doporučil Stejskal a dodal, že nárok na slevu za parkovné musí řidič uplatnit při výjezdu z parkoviště, a to přiložením stejné ODISky, bankovní karty či Kreditní jízdenky, kterou předtím platil ve vozidlech ODIS, nebo ke které je přiřazená dlouhodobá časová jízdenka ODIS pro zóny číslo 1 nebo 2.

Systém se má časem rozšířit na další parkoviště nejen v Ostravě.