Na Bruntálsku havaroval malý letoun, takzvaný vírník. (12. července 2020)

Na Bruntálsku havaroval malý letoun, takzvaný vírník. (12. července 2020) | foto: Policie Moravskoslezského kraje

U vodní nádrže na Bruntálsku havaroval malý letoun, škoda je milion korun

  • 10
Nedaleko vodní nádrže Slezská Harta na Bruntálsku havaroval v neděli malý letoun, takzvaný vírník. Byli v něm dva lidé, pilot se lehce zranil. Škoda na stroji se zadní vrtulí a vrchním rotorem se pohybuje okolo milionu korun.

Stroj havaroval okolo 14:30 v katastru Razové na Bruntálsku poblíž vodní nádrže.

„Osádku vírníku tvořil pilot, který neutrpěl vážnější zranění, a žena, která nebyla zraněna. Dechová zkouška u pilota byla negativní,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Mluvčí dodala, že policisté zjišťují okolnosti nehody. Spolupracují při tom i s Leteckou amatérskou asociací ČR. „V této chvíli nelze vyvozovat jakékoliv finální závěry, ty by měla vyřknout až následně asociace,“ uvedla Štětínská.

Vírník je kombinací letadla a vrtulníku, dopředu ho pohání tlačná (někdy i tažná) vrtule. Větší, horní vrtulí (správně rotorem) se ovládá náklon a výška.

18.10.2018 vírník, Zlín foto: Mafra-Zdeněk Němec

Oproti vrtulníku není rotor poháněn motorem (pouze ho před startem roztočí malý motůrek). Při letu se točí listy rotoru pouze díky proudu okolního vzduchu.
Odstředivá síla listů rotoru je tak silná, že když se ve vzduchu vírník zastaví, sám slétne dolů svisle k zemi, aniž by se zřítil.

Další letecká nehoda se v neděli stala u Kroměříže, kde odpoledne spadl větroň. Při pádu se zranil pilot. Okolnosti nehody vyšetřuje policie.

Stroj havaroval u vodní nádrže Slezská Harta na Bruntálsku.

Stroj havaroval u vodní nádrže Slezská Harta na Bruntálsku.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,