Diskuze

Stačí nemoc či mimořádný výdaj. Přibývá rodin, které už nemají ani na jídlo

Čtyři děti a jeden dospělý, který se o ně musí postarat. Samoživitelka Eva je na své potomky sama už třetím rokem a její finanční situace jde od pandemie covidu stále více z kopce. Není přitom zdaleka jediná. Do situace, kdy v rodinném rozpočtu není dost peněz už ani na jídlo, se kvůli zdražování dostává stále více domácností.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Si tak říkám, co by tihle jedinci dělali za První republiky, kde nějaké štědré sociální podpory prostě neexistovaly. Odpovím si sám, prostě by se museli postarat, anebo hladovět, popřípadě žebrat. Pořídit si hromadu dětí, nejspíše každé s jiným otcem je taky u těchto samoživitelek už tak nějak zvykem. Stát by měl být pouze od toho, aby chytil takové otce za límec a vysypal z něj peníze na obživu potomka, kterého zplodil, nic víc, nic míň. Naprosto také nechápu tyhle nářky, „Když onemocní jedno dítě, hned to chytí druhé, třetí a najednou musíte kupovat léky pro všechny čtyři. Veškerou rezervu jsem dala do nich, takže nezbylo na jídlo“. Může mi někdo vysvětlit, co je finančně náročného na lécích proti často obyčejnému nachlazení? Základem je snad lipový čaj, citron, dětský Paralen na případné snížení enormně vysoké teploty, popřípadě něco na suchý úporný kašel a to nikoho finančně neodrovná, pokud to není někdo, kdo má cca. 50kč na den.

1 0
možnosti

Tak mně jeíto těch dětí, co mají nezodpovědnou maminku, která počala 4 děti s někým , kdo se o ně nestará.

A to zřejmě nemají ani ostatní rodinu, která by nezodpovědné mamince měla pomoci.

Řešení je těžké, takoví nezodpovědní jedinci zatěžují stát a navíc vychovají děti, které se budou chovat podle vzoru mámy. Kéž by se z té morální bídy dokázaly dostat. Bez státu to asi nepůjde. Snad dohlíží aspoň sociálka.

0 0
možnosti

Situace dobrá není a nebude, ale z některých komentářů je mi zle. Vzpomínám na rozhovory s panem Lustigem, na jeho skromnost a humor, který mu zůstal i po prodělaných hrůzách. A ke stále omílanému a předhazovanému tématu samoživitelek se nemá ani cenu vyjadřovat, to už je taková klasika.

0 0
možnosti

Navíc i v článku se píše o 31% procentech, takže 2/3 samoživitelů situaci zvládá, za mě dobrý, pořád je více zodpovědných a situaci zvládajících.

0 0
možnosti

Bohužel ,toto je především průšvih vlád,že nedokázali dokopat "tatínky" k placení odpovídajících alimentů!

1 0
možnosti

Tak dítě si dokáží lidi pořídit bez státu. Tak by se o něj i mohli postarat. Chce to myslet hlavou.

0 0
možnosti

Rust cen zdaleka neohrozuje jen nkoprijmove, ale snizuje kvalitu zivota nam vsem. Staci zajit do pekarny nebo cukrarny (remeslna pekarna, zadnej Agrofert) a podivat se, jak za Fialovy vlady vzrstly ceny: Povidlovy kolacek - za Babise 32, dnes 47. Pavlova, drive 47, dnes 75, houska 9, dnes 14.

1 9
možnosti

Jak za to muze Fiala? Stat neurcuje ceny.

6 3
možnosti

Kdo chce kam... Určitě mi jí není líto.

0 0
možnosti

Konečně rozumný případ, i když nevíme, proč je sama s třemi dětmi. Snaží se, ale holt to někdy nevyjde, tady je aspoň předpoklad, že až děti budou větší, bude pracovat, a bude na pomoci závislá čím dál míň.

1 0
možnosti

Fiala vlastní Agrofert?

3 4
možnosti

Podle me tohle musi byt cil soucasne vlady - vytvorit co nejvic obcanu zavislych na davkach. Pokud se predseda udajne pravicove vlady chlubi, ze na davkach vyplaci nejvic v historii, muze to byt jen a pouze umysl nebo absolutni neschopnost, jinak se to vysvetlit neda.

8 4
možnosti

Něco někde bude špatně. Měli bychom se mít čím dál líp, ale nějak to drhne. Když to porovnám s devadesátými lety, tak služby státu výrazně nahoru nešly, jen si za ně platíme víc.

Je tu spousta systémových chyb. Například dokola omílaný důchodový systém. Valorizace navázaná na inflaci. Správně by měla být navázaná na průměrnou mzdu. Stejně tak navyšování platů ve státní správě a státních zaměstnanců.

6 0
možnosti

P66e48t80r 35Š38e74d82ý

21. 3. 2023 8:24

Ale my (jako společnost) se máme čím dál líp, jenom snadno podléháme skepsi, kterou přiživují senzacechtivá média. Lidé jenom rychle zapomínají na dobu před r.1989 a na tehdejší životní úroveň.

1 0
možnosti