Pohled na část sbírky vánočních ozdob Jitky Mrkosové ze Šumperka vystavených...

Pohled na část sbírky vánočních ozdob Jitky Mrkosové ze Šumperka vystavených nyní v galerii tamního muzea. | foto: Rostislav Hányš, MF DNES

Ozdobou vánočního stromečku bylo i auto, lodě nebo cyklista z vaty

  • 0
Neobvyklý sběratelský koníček přivedl Jitku Mrkosovou ze Šumperka k velmi zajímavé sbírce. Vlastní tisíce nejrůznějších vánočních ozdob. Mezi nimi jsou i některé jedinečné historické kousky.

Vytvoření sbírky, kterou si nyní mohou zájemci prohlédnout v Hollarově galerii šumperského muzea, předcházela podle Mrkosové výroba vlastních ozdob.

„Chtěla jsem něco originálního k běžným ozdobám na vánoční stromek, takže jsem začala vyrábět korálkové ozdoby ve starém stylu,“ popisuje s tím, že před osmi lety přerostl koníček vyrábění „přívěsků na stromek“ ve sbírání.

„Líbilo se mi to čím dál víc. Sběratelství mě pohltilo a ozdoby jsem přestala vyrábět,“ přiznává. Sháněla si informace o historii vánočních ozdob, všech druzích a začala hledat jejich majitele.

Pátrá hlavně po kouscích historických. Dostala se tak například i k cenným výrobkům z devatenáctého století. „Moc si cením jedné série vatových ozdob. Jsou to různé postavičky a panenky. Taky úžasný sáňkař,“ prozrazuje.

Přesvědčit majitele žijícího nedaleko německých hranic, aby jí je prodal, nebylo jednoduché. „Trvalo to dlouho. Nakonec jsem ho ale přemluvila. Uznal, že nejsem žádný překupník, ale sběratelka,“ vypráví o původu ozdoby.

Na stromek lidé věšeli na ozdobu třeba i cyklistu

Její muž získal jiné unikátní ozdoby z 19. století v Praze od rodiny, jejíž prapředek je sám vyráběl.

Ukázka z výstavy ozdob

„Byla to prý měšťanská rodina patřící k vyšší třídě,“ doplnila Mrkosová.
Exponáty byly vzhledem ke své historii také drahé, jejich cenu ale sběratelka nechtěla prozradit.

„Tehdy jsem vybrala naspořené peníze, abych si tyto ozdoby mohla koupit. Pro mě to byla svým způsobem investice,“ říká.

Mrkosová vlastní také sto dvacet ručně vyrobených panáčků z jedné série. Každý je jiný. Hodně si pak cení tragantových ozdob, ty nejstarší jsou z poloviny 19. století.

„To byly první ozdoby, které se zavěšovaly na stromek. Byly ze speciálního těsta, do kterého se přidávala pryskyřice,“ vysvětluje.

I ozdoby na stromeček podléhaly dobové módě

Na stromky se podle Mrkosové kdysi věšely zmenšeniny nejrůznějších předmětů a lidé byli mnohem kreativnější. I vánoční ozdoby šly totiž s dobou a tak její sbírka obsahuje i autíčka, lodě, dokonce také první letadla.

„Mou nejoblíbenější ozdobou je vatový cyklista na kole. Byl vyroben kolem roku 1900,“ líčí sběratelka s tím, že o vatové výrobky se zajímá nejvíc. Sbírá ovšem jen ozdoby české.

„Vždycky jsme byli v této oblasti nesmírně kreativní. Proto se také české vánoční ozdoby vyvážely. Chtěla bych se dostat k ozdobám, které se vyrobily u nás, ale skončily za hranicemi. Na našem trhu se vůbec neobjevily. Je ale těžké je sehnat,“ lituje. O českých vánočních okrasách na stromek plánuje napsat knihu.

„Zatím vycházely jenom články. Historii vánočních ozdob mám nastudovanou. Už mám v hlavě, jak by ta knížka mohla vypadat,“ doplnila Mrkosová, která se svému koníčku věnuje denně.

„Zhruba v rozmezí půl hodiny až dvou. Tak, abych ještě zvládla práci a nemělo to nepříznivý dopad na rodinu,“ vysvětluje s tím, že jinak by se sbírání vánočních „přívěsků“ ráda věnovala ještě víc.