Vizualizace vzhledu křižovatky ulic Zikova a Schweitzerova po dokončení...

Vizualizace vzhledu křižovatky ulic Zikova a Schweitzerova po dokončení výstavby druhé etapy tramvajové trati na Nové Sady. | foto: Magistrát města Olomouce

Protažení tramvajové tratě zavře v Olomouci rušnou křižovatku autům i MHD

  • 1
Na dopravní komplikace se budou muset na delší dobu připravit lidé, kteří jezdí v Olomouci auty či autobusy frekventovanou křižovatkou ulic Schweitzerova a Zikova. Od ledna bude totiž uzavřena v rámci prodlužování tramvajové tratě.

Uzavírka začne v pondělí 10. ledna a trvat má zhruba do poloviny května, kromě křižovatky se bude týkat i přilehlé části ulice Schweitzerova.

„Omezení ovlivní provoz autobusových linek číslo 10, 16, 17, 28, 29, 50 a 51, které budou provozovány dle výlukových jízdních řádů uveřejněných na zastávkových označnících a na stránkách www.dpmo.cz,“ upozornil mluvčí magistrátu Michal Folta.

Jak má nový úsek tramvajové tratě vypadat

Linka 10 bude provozována dle stávajícího výlukového jízdního řádu, kdy je obousměrně vedena mezi zastávkami Autobusové nádraží podchod a Fakultní nemocnice / Hotelový dům po objízdné trase ulicemi Tovární a Velkomoravská. Na trase jsou obsluhovány zastávky Velkomoravská a Zenit, naopak využít nelze zastávky Trnkova, Zikova a Povel, škola.

Hojně využívaná „šestnáctka“ bude mít průjezdnou konečnou v náhradní zastávce U Kapličky umístěné v ulici Voskovcova. Mezi zastávkami U Botanické zahrady a U Kapličky pojede náhradní trasou.

Další stavba zastaví tramvaje přes část centra

Ve směru ke kapličce bude obsluhovat zastávky Zenit, Trnkova, U Rybářského stavu, Nové Sady a Slavonínská. Ve směru na tržnici bude linka obsluhovat zastávky Jižní (směr Slavonín), Slavonínská, Nové Sady, U Rybářského stavu, Trnkova a Povel, škola, jež bude umístěna v ulici Velkomoravská v odbočovacím pruhu do ulice Schweitzerova.

Linky 17 a 28 budou mezi zastávkami U Botanické zahrady a Slavonín, křižovatka (respektive Slavonín, Dům seniorů) obsluhovat ve směru do Slavonína zastávky Zenit, Trnkova, U Rybářského stavu, Nové sady a Slavonínská. Ve směru na tržnici pak zastávky Slavonínská, Nové Sady, U Rybářského stavu, Trnkova a přemístěnou zastávku Povel, škola.

U autobusů číslo 29 zůstává stávající výlukový jízdní řád, spoj s původním odjezdem ze zastávky Zikova v 7:19 však pojede až ze zastávky Trnkova v 7:20, neboť Zikova nebude obsluhována.

Kompletní přehled všech změn je možné najít na webu města či dopravního podniku.

V Olomouci nepůjde v příštím roce o jediné místo, kde stavební práce ovlivní provoz MHD, kvůli dokončování mostu na Masarykově třídě půl roku nepojedou přes část centra tramvaje, dopravu budou zajišťovat náhradní autobusy.