Oldřich Šmakal vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Pracuje jako vedoucí lékař centra dětské urologie Urologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc. | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Spermie kluků ohrožuje vrozená vada i obezita. Vše neřeší operace, říká urolog

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Nejčastější příčinou mužské neplodnosti je takzvaná varikokéla. Může postihnout dokonce už i dospívající chlapce, ale dá se léčit, pokud se zjistí včas. Jenže projevovat se začíná ve věku, kdy se kluci často stydí za to, jak se jim vyvíjí genitál, říká vedoucí lékař dětského centra Urologické kliniky FN Olomouc Oldřich Šmakal. Jaké další problémy řeší?

Uvádí se, že až u 40 procent neplodných párů je příčina na straně muže a kořeny neplodnosti mohou sahat už do doby dospívání. Jaké problémy se u dospívajícího chlapce můžou objevit?
Vada, která se objevuje u adolescentů, je varikokéla. Jedná se o rozšíření žil kolem varlete, které připomíná křečové žíly na dolních končetinách. Většinou je postižená levá strana šourku a varikokéla vede u některých pacientů k poruše plodnosti. Další příčinou mužské neplodnosti mohou být poruchy sestupu varlete, kdy jedno nebo obě nesestoupila na své cestě z břicha do šourku. Varle se potom nemůže optimálně vyvíjet, a pokud hoch zavčas nepodstoupí operaci, může mít sníženou tvorbu spermií.

Rodiče často přicházejí s tím, že jejich syn má malý penis. Jenže úd je normální velikosti, jen je zanořený do tukového polštáře. Místo úpravy jídelníčku se ptají, zda to nejde spravit operací.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se