ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Policie ČR

Bulhar v dodávce převážel 15 běženců, soud mu udělil peněžitý trest

  • 5
Za převaděčství stanul před olomouckým soudem šedesátiletý Bulhar, který v dodávce převážel nelegálně patnáct syrských běženců. Od soudu odešel s peněžitým trestem několika desítek tisíc korun. Migranty policie vrátila na Slovensko, odkud je cizinec pod příslibem finančního zisku převážel.

„Ve středu 31. května okolo třetí hodiny ranní kontrolovala hlídka celní správy na dálnici D35 nedaleko obce Skrbeň na Olomoucku dodávkové vozidlo Fiat, za jehož volantem seděl právě šedesátiletý muž bulharské státní příslušnosti,“ uvedla olomoucká policejní mluvčí Petra Vaňharová.

„Při prohlídce automobilu nalezli v nákladním prostoru patnáct mužů bez platných dokladů. Na místo přivolaní policisté zjistili, že se jedná o cizince,“ popsala s tím, že řidiče vozidla policisté zadrželi, uprchlíky zajistili a předali do rukou cizinecké policie.

Kriminalisté zjistili, že zadržený řidič z Bulharska cizince bez platných dokladů a bez oprávnění ke vstupu a pobytu v Česku naložil ve středu večer na Slovensku.

„S příslibem finančního zisku je měl přepravit na konkrétní přestupní místo v České republice, odkud měli namířeno do cílové destinace pravděpodobně v Německu,“ řekla Vaňharová.

Soud mohl uložit až pět let vězení

Cizinecká policie zjistila, že se jedná o mladé muže ze Sýrie, mezi nimiž se nacházel i jeden nezletilý a mladistvý chlapec.

Syřané disponovali potvrzením o setrvání na území Slovenska a po dohodě se slovenskou stranou proto v den zajištění skončili na Slovensku.

Bulharský řidič se dopustil přečinu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, za který hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let, propadnutí majetku nebo peněžitý trest.

„Případ byl veden ve zkráceném řízení, policisté krátce nato předali spisový materiál státnímu zástupci, který u soudu podal návrh na potrestání,“ uvedli policisté.

Před soudem Bulhar stanul minulý týden v pátek a odešel s peněžitým trestem několika desítek tisíc korun.