Po krátké nemoci zemřel Jiří Beneš, který se zajímal o přírodu, revitalizoval...

Po krátké nemoci zemřel Jiří Beneš, který se zajímal o přírodu, revitalizoval sad ve Šternberku a pomáhal ukrajinským uprchlíkům. | foto: Jana Kloučková Kudrnová

Ekolog, dobrovolník, táta. Ve 37 letech zemřel muž, který pomáhal, kde mohl

Šternberk v sobotu ráno přišel o jednoho z lidí, kteří pro město a své spoluobčany udělal hodně. Jiří Beneš zemřel po krátké nemoci ve věku 37 let, zanechal po sobě manželku, dvě děti a také spoustu projektů, kterými pomáhal přírodě nejen ve městě, ale třeba i uprchlíkům před válkou.

Smutnou zprávu o úmrtí svého muže v sobotu sdílela na Facebooku jeho manželka Karina Benešová, která s ním vychovávala dvě děti ve věku 8 a 5 let.

Pro iDNES.cz na Jiřího Beneše zavzpomínala spolupracovnice Jana Kloučková Kudrnová, fotografka a designérka. S Jiřím se seznámila před lety při revitalizaci sadu, kdy na místě pomáhala s focením a natáčením.

„Dvakrát jsme spolu byli na Ukrajině. Nedávno jsem fotila, jak drží svůj cestovní pas a má v něm spoustu razítek z hraničních přechodů na Ukrajinu. Nejen, že osobně jezdil a pomáhal a podařilo se mu vybrat hodně peněz na pomoc Ukrajině, snad přes rok i ubytovával uprchlíky u sebe doma,“ řekla Kloučková Kudrnová.

Přestože se setkával i s negativními reakcemi na pomoc Ukrajincům, nic si z toho nedělal a dokázal to spláchnout. Před rokem ke své pomoci Ukrajině sám v rozhovoru v Českém rozhlase řekl, že cítí potřebu pomáhat jak svou vlastní, tak vlasteneckou.

Sad ve Šternberku zarůstal trnkami, nyní v něm i šedesátileté třešně plodí

Kromě pomoci uprchlíkům se Jiří Beneš zaměřoval na přírodu a to jak ve výše zmíněném sadu ve Šternberku, tak se věnoval i návratu šelem do přírody. Jezdil po farmářích s osvětou. „Zajímal se o pralesy v Polsku, kde jsme spolu také několikrát byli. Před časem pomáhal s blokádou proti kácení Bělověžského pralesa,“ popsala Kloučková Kudrnová.

Zda jeho práci někdo převezme, je těžké říci. Měl rozděláno několik projektů na mnoha úrovních. „Opravdu se vydával. Ozvalo se mi několik lidí, že nechtějí jeho odkaz nechat spát. Například máme rozmalovanou dětskou knížku o zvířatech, uvidíme, jak to vše teď bude, na to je brzo,“ dodala.