Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Taktika turistického ruchu se mění, základem jsou však různé výhody a slevy

  5:05
Města v Olomouckém kraji touží po rekordní sezoně, v níž hodlá na zájemce políčit atrakce a řadu výhod. Města i agentury cestovního ruchu lákají na novinky, které mají přimět turisty, aby na místě nocovali a pořádně si ho užili.
Radniční věž v Prostějově slaví 110. výročí. Podle přání tehdejší obecní rady...

Radniční věž v Prostějově slaví 110. výročí. Podle přání tehdejší obecní rady měla převyšovat všechny ostatní budovy v centru města a tvořit protipól farního kostela tak, aby ovládla celé panorama. | foto: Filip Fojtík, MAFRA

Už vloni se počty návštěvníků v Olomouckém kraji dostaly po čtyřech letech na úroveň před pandemií covidu. A letos například Olomouc vsadila na Rakouskou sezonu, Přerov na rockové rytmy. Do nitra krypty zase pozvou v Šumperku.

Maximálně využít rostoucího turistického zájmu chce vedení Prostějova. Zaměří se na to, aby se lidé ve městě ubytovali, navštívili místní podniky a zůstali co nejdelší dobu.

Spustí proto projekt #Prostějov baví a prostřednictvím hoteliérů a ubytovacích služeb nabídne hostům vouchery na služby zdarma.

Návštěvníci si díky tomu vyzkouší sportoviště, kulturní nebo vzdělávací aktivity. Město projekt vyhlásilo letos již počtvrté, původně byl určený k rozhýbání cestovního ruchu po covidu.

„Je určen těm, kteří se u nás ubytují alespoň na dvě noci. Nabídka aktivit je pestrá a návštěvníci budou mít zajímavé možnosti prožití volného času v Prostějově,“ popsala náměstkyně primátora Milada Sokolová (ODS).

Poskytovatelé ubytovacích služeb se k projektu mohou připojit do konce května, poukázky na vstupné zdarma potom turisté využijí během hlavní letní sezony například v Aquaparku Koupelky, v kině Metro, v zábavním centru Šmoulíkov, v muzeu a galerii nebo třeba na prohlídky města s průvodcem.

Nedoceněné unikáty

Podle Asociace cestovního ruchu Střední Morava přitom právě Prostějov a jeho významné národní kulturní památky jako Národní dům a historická budova radnice patří mezi návštěvníky k neprávem opomíjeným cílům.

Nejnavštěvovanější cíle v kraji

  1. Zoo Olomouc 417 034
  2. Sbírkové skleníky a botanická zahrada Výstaviště Flora Olomouc 236 562
  3. Aquapark Olomouc 212 178
  4. Zámek Čechy pod Kosířem 186 461
  5. Hrad Bouzov 119 913
  6. Pevnost poznání 110 029
  7. Hrad Helfštýn 109 670
  8. Muzeum umění Olomouc 57 995
  9. Zámek Plumlov 48 034
  10. Zbrašovské aragonitové jeskyně 44 951

    Pozn.: Údaje jsou za rok 2023.
    Zdroj: Asociace cestovního ruchu Střední Morava

„Za další nedoceněný unikát považujeme protiatomový bunkr v Přáslavicích, který je plně vybavený dobovými technologiemi ze 70. let. Ani fortové pevnosti z dob habsburské monarchie v Olomouci a blízkém okolí nejsou turisticky příliš navštěvované, ačkoliv jsou historicky i architektonicky velmi zajímavé,“ vyjmenovala ředitelka asociace Djamila Bekhedda.

Naopak hanáckou metropoli čeští ani zahraniční turisté při návštěvě kraje nevynechají.

„Zvláště zahraniční návštěvníci už začínají vnímat Olomouc jako ‚malou Prahu‘, kde je velká koncentrace historických památek, kultura, noční život, skvělá gastronomie, řetězcové i butikové hotely,“ vyzdvihla Bekhedda. Nejvíce zahraničních turistů přijíždí ze Slovenska, Polska, Německa či Španělska.

Olomouc návštěvníky letos pozve na Rakouskou sezonu. Kulturu, gastronomii i významné osobnosti sousední země představí prostřednictvím koncertů, výstav či divadelních představení.

V květnu zhlédnou diváci i filmové projekce, už příští sobotu uvede kino Metropol snímek Klimt & Polibek.

První zářijovou sobotu akce vyvrcholí Rakouským dnem na Horním náměstí. „Olomouc byla kdysi německy mluvícím městem a na Rakousko u nás existují stovky propojek,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek.

Kromě toho mohou lidé v Olomouci i regionu výhodně navštívit na devět desítek památek, muzeí a dalších atrakcí. Stačí, když si pořídí kartu Olomouc region Card, která jim zajistí vstup na zapojené pamětihodnosti, jízdu olomouckou hromadnou dopravou zdarma či další slevy, třeba na ubytování. Kartu lze zakoupit na 48 hodin za 240 korun nebo na pět dnů za 480 korun.

Nej cíl kraje

O turisty letos opět nejspíš nebude mít nouzi olomoucká zoo. Je totiž nejvyhledávanějším cílem v kraji a jen vloni ji navštívilo přes čtyři sta tisíc lidí. Letos se mohou návštěvníci těšit zejména na komfortnější průchod areálem.

„Rozšířili jsme gastro provozovny, u lanového centra Lanáček vznikla jedna úplně nová, což ocení zejména rodiče malých dětí. V červenci a srpnu už budou také hotové hlavní cesty, na nichž dosud probíhaly opravy inženýrských sítí. Dostanou nové asfaltové povrchy,“ uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská. Na podzim pak v areálu slavnostně otevřou velkou ptačí voliéru, ve které budou ptáci nově i zimovat.

V Přerově začnou již tuto neděli výstavou oslavy 120. výročí založení parku Michalov. Významné jubileum budou provázet i další akce, v plánu jsou komentované prohlídky města, promenádní koncerty či promítání letního kina.

V městském parku se pak 13. července uskuteční největší přerovská hudební akce léta – nultý ročník festivalu Velká Morava, na němž vystoupí Ewa Farna, Janek Ledecký, Michal Hrůza, Pokáč, kapela O5 a Radeček a další. Město akci uspořádá navzdory kritice a petici odpůrců, kteří tvrdí, že rockový festival s velkou návštěvností ohrozí ptactvo, přírodu a klidovou zónu.

Otevřou kryptu s ostatky

Informace z nového audioprůvodce získají o prázdninách návštěvníci klášterního kostela Zvěstování Panny Marie v Šumperku.

„Další novinkou je upravená podoba krypty, kterou doplní informační tabule s příběhem z historie kostela. Turisté nahlédnou do nitra krypty se schránkou na ostatky nalezenými při archeologickém průzkumu,“ sdělila Ivana Doležalová z šumperského infocentra.

Od června bude zpřístupněná věž šumperské radnice, expozice věnovaná čarodějnickým procesům a o prázdninách nabídku rozšíří komentované prohlídky města. Nejmenší návštěvníci si vyrobí pohlednice a suvenýry.

Větší zájem o pobyty již evidují lázně v regionu. S rezervací letních pobytů, ať už týdenních či víkendových, by zájemci neměli otálet, protože počty pacientů i hostů po pandemii covidu opět narostly.

Jesenický ráj cyklistů pobaví náročné kolaře stejně jako kochající se pohodáře

„Díky většímu důrazu na prevenci a péči o zdraví se k nám klienti postupně vracejí. Získali jsme také nové klienty, kteří lázně a jejich pozitivní efekt teprve objevují. Na letošní sezonu jsme připravili několik novinek v léčebných a wellness procedurách, nabízíme unikátní procedury s mořskou solí nebo můžeme pomoci klientům s přetrvávajícími postcovidovými potížemi a zajištěním úlevy po stránce fyzické i psychické,“ popsala obchodní ředitelka Priessnitzových léčebných lázní Kateřina Tomášková.

Jesenický komplex zahájí lázeňskou sezonu 17. května. O den později ji odstartují v Teplicích nad Bečvou, týden poté zase v lázních Skalka na Prostějovsku. Od 1. června začne sezona ve Velkých Losinách na Šumpersku.

1. června 2018

  • Nejčtenější

Žena přecházela silnici vedle přechodu, řidič jedoucí na zelenou ji srazil

30. května 2024  17:30

Určením viny v případu sražení chodkyně autem se už týden zabývají policisté ze Šumperka, kteří...

V pasti se mění i rovné silnice. Můžou za to hlavně riskující řidiči

4. června 2024

Tady je lepší sundat nohu z plynu. Z deseti nejrizikovějších míst v Olomouckém kraji je v „nejlepší...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Na váhu? Raději zaplatí pokutu. Na kamiony chybí páky, volá se po úpravě zákonů

30. května 2024  5:39

Způsoby, jak zlepšit stav silnic v Olomouckém kraji, hledají místní politici. Hejtmanství například...

Díky pomerančové příchuti Hanácká kyselka přežila, líčí pravnuk zakladatelky

2. června 2024

Premium Za minerálním pramenem z Moravy stojí francouzská společnost, která na místě hledala ložiska uhlí....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Natáčí se vánoční pohádka. Tři princezny na Bouzově zachraňují království

28. května 2024  14:25

Jedna z klapek letošní vánoční pohádky České televize Tři princezny cvakla také na státním hradě...

Papoušci na rameni loví polibek od svého chovatele, s cizími se však nekamarádí

5. června 2024

Další díl seriálu Můj mazel vede na Olomoucko, kde Jiří Solovský z Medlova u Uničova chová...

Veselý vypadl v Prostějově v prvním kole. Obhájce Svrčina postup vydřel

4. června 2024  19:53

Oba domácí borci svoji úlohu splnili. Tenisté Vít Kopřiva a Dalibor Svrčina jako nasazení v úterý...

Už mám papíry na hlavu. Menšík po bezchybné maturitě vyhlíží Wimbledon

4. června 2024  17:34

Zatímco jeho kolegové z klubu zápolí o pár metrů níž na antukových kurtech, Jakub Menšík usedá v...

Nejvyšší soud zrušil pokuty ve výši 79 milionů za kartel šesti IT firem

4. června 2024  17:32

Nejvyšší správní soud (NSS) definitivně zrušil pokuty v souhrnné výši 79,2 milionu korun, které...

Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?
Obstála dětská opalovací kosmetika Lirene na horkém sluníčku?

Jaké jsou zkušenosti našich testerů a jejich dětí s dětskou opalovací kosmetikou Lirene? Ochránil pokročilý systém fotostabilních organických a...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...