Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Šumperk chce stavět byty, zruší zahrádkářům jednu z nejhezčích kolonií

  • 17
Zahrádkářům, kteří mnoho let hospodaří na pozemcích určených pro bytovou výstavbu v Šumperku, vypršel vyměřený čas. Jednu z nejhezčích zahrádkářských kolonií ve městě totiž radnice na podzim roku 2020 bez náhrady zruší.

„Trhá nám to srdce, ale musíme se s tím smířit. Nic jiného nám ani nezbývá,“ litují rozhodnutí radnice lidé ze šumperské zahrádkářské kolonie U Sanatoria, kteří zde mnoho let pěstují ovoce a zeleninu nebo v lokalitě na slunném místě a s výhledem na město relaxují.

„S pozemky v této oblasti město dlouhodobě počítalo pro výstavbu bytů a rodinných domků. Proto také radnice už patnáct let uzavírala s nájemci pouze smlouvy na dobu určitou a po třech letech je prodlužovala,“ uvedla mluvčí šumperské radnice Olga Hajduková.

„Protože město už nemá jiné pozemky pro bytovou výstavbu, přišla na řadu tato možnost. Nájemci o tom byli před několika lety informováni,“ dodala.

Město podle ní neuvažuje o vybudování jiné kolonie, kam by se mohli zahrádkáři přesunout, protože k tomu nemá žádné vhodné prostory.

„Snažíme se zahrádkářům z této kolonie vyjít vstříc a pokud se uvolní místa jinde, budeme je rychle informovat,“ řekla Hajduková.

Město se podle šéfa kolonie chovalo férově

V současné době se na území města nachází celkem deset zahrádkářských kolonií. Ta U Sanatoria je považována za jednu z nejhezčích.

„Víme, že ten prostor byl rezervován pro bytovou výstavbu, musíme se s tím smířit,“ uvádí předseda zahrádkářské kolonie Petr Hönigschmied. Současně oceňuje, že město v celé věci postupovalo korektně.

„Myslím, že pokud se podaří najít prostory jinde, řada zahrádkářů to přivítá. Radnice nám taky vyjde vstříc tím, že slíbila přistavit v kolonii kontejnery, protože po likvidaci skleníků a chatek bude potřeba odpad odvézt na skládku,“ dodal Hönigschmied.

Další zahrádkářskou kolonií v Šumperku, se kterou územní plán počítá pro byty, je Zábřežská.

„Zde ale město zatím s výstavbou nepočítá. V současnosti se soustředí na lokalitu U Sanatoria,“ vysvětlila Hajduková.

Stavba bytů vytlačí některé zahrádkáře v budoucnu i v Přerově...

Rozvojové plochy pro bydlení v zahrádkářských koloniích mají i jiná města v Olomouckém kraji, například Přerov.

„V lokalitách doposud využívaných jako zahrady takové plochy jsou, ale zdaleka to není většina,“ sdělila mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Podle ní město před lety připravilo pozemky pro několik projektů na výstavbu bytů.

„Pořád ještě zbývá jedna lokalita, která není obsazena. V současnosti se tak s využitím pozemků v zahrádkářských koloniích pro bytovou výstavbu nepočítá,“ doplnila Chalupová.

...v Olomouc musí pryč kvůli budování protipovodňové ochrany

Odlišná situace nastala v případě Olomouce, kde musí zahrádkáři nejpozději do jara 2020 odejít z kolonie Morava na jihu města poblíž řeky Moravy. Nikoliv však kvůli výstavbě bytů či rodinných domů, ale kvůli protipovodňovým opatřením, která připravuje olomoucký magistrát s Povodím Moravy.

„Chystáme pro zahrádkáře náhradní prostor v lokalitě Andělská, kde budou zahrádky po cca 250 metrech čtverečních,“ sdělil mluvčí olomouckého magistrátu Michal Folta. Zahrádkáři však s náhradou příliš spokojení nejsou, vadí jim například neúrodná půda.

V budoucnu bude Olomouc řešit ochranu před povodněmi také v okolí Hradiska na druhém konci města, kde je rovněž zahrádkářská kolonie, takže i tam zahrádkáři jednou skončí.

„Investice do protipovodňových opatření v této oblasti jsou ale otázkou vzdálenější budoucnosti,“ uvedl Folta.