ilustrační snímek | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Sucho děsí zemědělce, první obec v kraji zakázala zalévání a plnění bazénů

  • 13
Zima se přelila do horkého jara, navíc velmi málo prší. První obec v Olomouckém kraji už vydala zákaz napouštění bazénů a zalévání zahrad. Zemědělci mají velké obavy z dopadů sucha na úrodu.

V Drahanovicích na Olomoucku vyhlásili kvůli suchu tříměsíční zákaz napouštění bazénů a zalévání zahrad pitnou vodou.

„Smyslem opatření je zachování dostatku pitné vody pro nezbytné zdravotní a hygienické potřeby obyvatel,“ vysvětlil starosta Tomáš Kröner.

Nedostatek vody by ohrozil zásobování Drahanovic i místních částí Ludéřov, Střížov, Kníničky a Lhota pod Kosířem.

Obec musela k tomuto kroku sáhnout i v minulých letech, potýkala se však s tím, že někteří lidé zákaz porušovali. Vyčerpali tak zásoby z vodojemu a způsobili problémy při zásobování několika stovek obyvatel Ludéřova a Střížova. Za porušení zákazu lze přitom dostat pokutu až do výše 50 tisíc korun.

Velkým problémem pro život v řece Moravě i jejích přítocích by mohla být kombinace prohlubujícího se sucha s odběry vody.

Petr Loykavedoucí odboru životního
prostředí olomouckého magistrátu

Některým řekám musejí vodohospodáři dodávat vodu z nádrží, aby v nich byla aspoň povinná výška hladiny. Zemědělci s obavami sledují sucho mezi řádky na polích.

Počasí vládnou letní teploty v kombinaci s minimem srážek, což přináší problémy. Nedostatek srážek trvá už od loňského listopadu a spolu s malou sněhovou pokrývkou má za následek klesající hladiny řek i podzemních vod.

Stav v řece Moravě

V dalších obcích a městech kraje zatím není zákaz napouštění bazénů a zalévání zahrad potřeba. „V květnu s ničím takovým nepočítáme, ale do budoucna to nelze vyloučit. K podobným opatřením jsme museli přistoupit v letech 2017 a 2018,“ nastínila například mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.

Ani v Prostějově nebo v Olomouci není zatím potřeba nakládání s pitnou vodou regulovat.

„Kromě toho, že můžeme dočasně omezit užívání pitné vody z vodovodu, lze také vydat opatření, které by zakazovalo odběr povrchových vod z konkrétních vodních toků. Na těch totiž panuje poněkud jiná situace. Velkým problémem pro život v řece Moravě i jejích přítocích by mohla být kombinace prohlubujícího se sucha s odběry vody,“ popsal vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka.

Pro řeku není podle něho dobrá kombinace období bez dešťů s vysokými teplotami a poklesem hladiny povrchových vod. Sucho totiž ohrožuje ryby, způsobuje i hygienické problémy a zhoršuje životní prostředí.

„Na našem území prší velmi málo. Výjimečně jsme zaznamenali v posledních dnech patnáctimilimetrové srážky za 24 hodin. A z těchto srážek prakticky nic nedoteklo do řek, vše si bere půda a rostliny. Průtoky proto aktuálně odpovídají 15 až 50 procentům průměrných květnových hodnot,“ shrnul generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Vodohospodáři situaci zachraňují vodou z přehrad, za uplynulé dva týdny vypustili čtyři miliony kubíků vody, aby doplnili průtoky v řekách.

„Je důležité udržovat v nich takzvané minimální zůstatkové průtoky, aby vodní toky plnily své funkce a poskytovaly podmínky pro život vodním živočichům a současně ředily odpadní vody vypouštěné třeba z čistíren,“ přiblížil Gargulák.

Sucho na sever od Olomouce

Hodně vody v krajině spotřebovávají i rostliny a zemědělské plodiny, které na polích a v sadech potřebují dostatek vláhy. Největší zemědělské sucho v kraji, tedy situace, kdy je nedostatek vody v orné půdě, panuje aktuálně hlavně severně od Olomouce.

Relativně chladný duben a počátek května ovlivnil hladinu vody v podzemí, právě nynější horko ale podle předsedy agrární komory pro okres Prostějov Zdeňka Vykydala odstartovalo zmíněné zemědělské sucho.

„V půdním profilu, tedy tam, kde mají rostliny kořeny, začíná být sucho. V tuto chvíli se to nejvíce podepíše na ječmeni a pšenici. Je to ale komplexní problém, jde o zadržování vody v krajině a aktuálně přichází teplo a suchý vzduch, což celou situace ještě zhoršuje,“ upozornil Vykydal.

Zemědělci se obávají, že to nejhorší situace může teprve přijít. „Vláhy v půdě moc není, ale díky tomu, že bylo poměrně chladno, se s tím rostliny dokázaly srovnat. Minulý týden ale teploty vyskočily a rostliny už začínají strádat,“ popsal předseda Zemědělského družstva Senice na Hané Jaroslav Navrátil.

„A zrovna v jednom z nejdůležitějších období, jelikož se v tuto dobu zakládají klasy v obilovinách. Pokud nebudou mít dostatek vláhy, bude základ klasu omezený a následně hrozí nižší úrodnost,“ dodal.

Podle něj proti tomu nejde nijak bojovat a pěstitelům nezbývá, než aby čekali na příznivější počasí.

„Zatím to vypadá špatně, ale nic ještě není definitivní. Pokud zaprší, tak se rostliny srovnají. Ale jestli ne, tak se to opravdu následně na výnosech promítne,“ uzavřel Navrátil.

31. července 2018

,