Vandal poničil na hřbitově jedenáct hrobů. Když ho policisté dopadli, ukázalo...

Vandal poničil na hřbitově jedenáct hrobů. Když ho policisté dopadli, ukázalo se, že má být tou dobou ve vězení. | foto: Policie ČR

Vandal zdemoloval náhrobky na hřbitově, přitom už měl být ve vězení

  • 10
Jen dva dny stačily policistům z Olomoucka na vypátrání vandala, který na jednom z tamních hřbitovů poničil část náhrobků. Ukázalo se, že měl být už za mřížemi.

Vandal řádil na hřbitově v obci Slatinice v noci na pondělí. Když lidé za denního světla spoušť objevili, ohlásili vše policii.

„Poničeno bylo jedenáct hrobů, šlo mimo jiné o poškození náhrobků a pískovcového kříže. Policisté následně začali prověřovat získané informace a úzce spolupracovali s místní samosprávou. Díky pečlivému pátrání a také místním i osobním znalostem se jim během dvou dnů podařilo vypátrat pachatele,“ shrnula olomoucká policejní mluvčí Irena Urbánková.

V jejich rukou tak skončil třicetiletý muž z Uničovska, který se jim následně k činu přiznal.

Výsledek vandalova řádění

„Uvedl, že si přes hřbitov krátil cestu z hospody, a jen tak ho napadlo, že náhrobky poškodí. Proč, to neřekl. Zároveň se ale také přiznal i k zapálení dvou kontejnerů v Náměšti na Hané na konci září,“ nastínila Urbánková.

Policisté okolnosti případu nadále vyšetřují, čekají mimo jiné na přesné vyčíslení škody. Předběžně je odhadnuta na několik desítek tisíc korun.

Muž nicméně už skončil za mřížemi. Ukázalo se totiž, že je na něj vydán příkaz k dodání do výkonu trestu, neboť ho soud už dříve za jiné porušení zákona poslal do vězení.

„Kvůli poškození hrobů je podezřelý z trestných činů výtržnictví a poškození cizí věci, za což mu hrozí až dva roky vězení,“ uzavřela policejní mluvčí.