Zatímco český název skaliska Čertovy kameny odkazuje na pověst o čertech...

Zatímco český název skaliska Čertovy kameny odkazuje na pověst o čertech valících kamenyí, německý Harichstein (Harichovy kameny) je odvozen od jména majitele pozemku, na němž skála stála, tedy německého sedláka z České Vsi Vinzenze Haricha. | foto: Lesy ČR

Lesníci po opravě opět pustili turisty a horolezce na Čertovy kameny

  • 0
Turistům, cyklistům i horolezcům se otevřel další atraktivní cíl Jeseníků, skalní vyhlídka Čertovy kameny. Přístup na toto oblíbené místo opravili pracovníci Lesů České republiky ve spolupráci s obcí Česká Ves a s podporou Sdružení cestovního ruchu Jeseníky i Olomouckého kraje.

Lesníci pracovali zejména na bezpečnostních prvcích vyhlídky a rekonstrukce místa stála bezmála 1,6 milionů korun.

„Kompletně jsme vyměnili uvolněné, opotřebované a poškozené stupně, sloupky, řetězy, podesty a žebříky a umístili jsme na stezku i tabule s pokyny pro bezpečný pohyb po vyhlídce,“ řekl lesní správce z Jeseníku Filip Beneš.

Český výletník: Kde mají čerty ze skály a nejvíc erotickou sochu v zemi

Skalní útvar tvořený vyvřelým pegmatitem vyhledávají také horolezci. Turisté se na Čertovy kameny, odkud je výhled na nedaleký Jeseník, Zlatohorsko, údolí Bělé i na Nyské jezero, dostanou od úpatí hory po stometrové stezce.

„Na vrcholu může být ve stejný čas jen šest lidí. Asi padesát metrů od vyhlídky stojí horská chata Čertovy kameny s restaurací,“ poznamenala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Čerti valili balvany

Skalní útvar leží dva a půl kilometru od Jeseníku na severním úbočí hory Zlatý Chlum se stejnojmennou rozhlednou a dosahuje výšky až 40 metrů. Nabízí pohled do údolí řeky Bělé a dále do polských rovin s výhledem až k Otmuchovskému jezeru.

Svůj název získal podle pověsti po čertech valících balvany do jesenických kopců. Zatímco české pojmenování skaliska je spjato s pověstí, původní německý název Harichstein (Harichovy kameny) je odvozen od jména majitele pozemku, na němž skála stála, tedy německého sedláka z České Vsi Vinzenze Haricha. Právě pod německým názvem byla vyhlídka zpřístupněna už před rokem 1898.

„Původní dřevěné lávky nahradily v 50. letech minulého století ocelové,“ připomněla mluvčí Lesů ČR Jouklová. „Ocelové lávky už dosloužily, nyní jsou vyměněné, takže se na vyhlídku zase dostanete bezpečně,“ dodal Beneš.

Půlmilionovou dotaci na opravu poskytl Olomoucký kraj z Programu na podporu cestovního ruchu a zahraničních vztahů, téměř 1,1 milion korun vložily do projektu Lesy ČR v rámci programu Lesy pro život.

Dagmar a Ivana Bašičovi se zapsali do historie Čertových kamenů jednak nejdelším působením ve funkci správců hned po zakladateli Harichovi, jednak rozsáhlými stavebními úpravami, které nedalekou chatu stejného názvu změnili až do dnešní podoby.

5. prosince 2016