Kvůli urychlení oprav dojde ke kompletní uzavírce silnice druhé třídy u Hanušovic. | foto: Správa silnic Olomouckého kraje

Silnice v Hanušovicích se na měsíc uzavře, místo opravy vyplavila voda

  • 0
Kvůli vysoké hladině vody v řece Moravě se opozdily práce na opravách silnice II. třídy u Hanušovic na Šumpersku, kterou před dvěma lety poškodil sesuv svahu. Za zhruba desetidenní zpoždění stavebních prací může vysoká hladina vody v Moravě, která nedávno místo opravy vyplavila. Silničáři teď úsek průjezdný přechodně na semafory zcela uzavřou, aby stihli opravy ještě letos.

Kompletní uzavírka potrvá od 12. října do 12. listopadu. „Naším cílem je silnici co nejdříve pro občany zprůjezdnit, proto je úplná uzavírka cesty nutná,“ vysvětlil náměstek hejtmana Olomouckého kraje pro oblast dopravy Michal Zácha.

Podle něj práce mohou v průběhu kompletní uzavírky probíhat rychleji a efektivněji. „Poté bude potřeba ještě částečná uzavírka, ale věříme, že stavbě budou přát klimatické podmínky a bude do konce letošního roku plně průjezdná,“ řekl Zácha.

Krajská silnice je poměrně frekventovaná. Denně úsekem projíždí tisíce aut. Sesuv svahu vyvolal náročný stavební zásah a výrazné omezení dopravy.

Uzavírka bude po stejné trase jako v minulosti a bude pro řidiče přehledně značená. Hlavní směr objížďky povede přes Šumperk.

Jde o druhou kompletní uzavírku

Silnice se začala opravovat v květnu. Kompletní uzavírka na trase byla už od 22. června do 22. července.

Vozovku před dvěma lety poškodil sesuv půdy. Jedná se o problematické místo, kde je silnice lemována nestabilním svahem a řekou Moravou.

Projekt zahrnuje nejen opravu samotné silnice, ale také náročné zárubně a opěrné zdi, přeložku koryta řeky Moravy a výstavbu nových silničních propustků. Stavba si vyžádá náklady přesahující sto milionů korun.

25. září 2023