Biotechnologická firma Sotio miliardáře Petra Kellnera překročila důležitý...

Biotechnologická firma Sotio miliardáře Petra Kellnera překročila důležitý milník: přijetím prvního pacienta zahájila třetí, vrcholnou fázi klinického testování léku na rakovinu prostaty, který vyvíjí. | foto: Sotio

Olomoučtí lékaři zkoušejí novou terapii na léčení rakoviny prostaty

  • 2
Novou naději pro pacienty s pokročilým a nevyléčitelným karcinomem prostaty přináší terapie, kterou testují odborníci ve Fakultní nemocnici Olomouc. Nedávno ji poprvé nasadila olomoucká klinika nukleární medicíny, která využívá látku s označením 177Lu-PSMA-167. Je určena nemocným, u nichž selže hormonální léčba.

„Jedná se o radiofarmakum, které se váže na prostatický specifický membránový antigen, jenž se v hojné míře nachází na nádorových buňkách karcinomu prostaty,“ popsal přednosta kliniky Pavel Koranda.

Přípravek pacient dostává v injekci. Radionuklid 177Lu vyzařuje záření beta s velmi krátkým doletem v tkáni, které zničí nádorové buňky.

„Touto terapií nyní léčíme již dva nemocné a další pacienti se chystají do studie zapojit,“ doplnil Koranda.

O nové progresivní metodě léčby vyšla v září odborná práce v prestižním časopise New England Journal of Medicine. Článek popisoval úspěšnou klinickou studii s názvem VISION využívající právě látku 177Lu-PSMA-167. Ta významně zlepšila měřené parametry u pacientů s pokročilým karcinomem prostaty ve srovnání se standardní terapií.

„Cílem nynější studie je zhodnotit účinnost a bezpečnost nové metody v časnější fázi terapie metastazujícího karcinomu,“ vysvětlil mluvčí FN Olomouc Adam Fischer.

Vyšetření zdarma zn. Movember

Laboratoře nemocniční skupiny AGEL se v listopadu připojují k celosvětovému boji proti rakovině prostaty a varlat v rámci kampaně Movember.

Vyšetření prostaty

Na vyšetření mohou lidé zajít do Nemocnice Prostějov, Šternberk a Olomouc.

„Až do konce měsíce mohou zájemci z řad pánské populace navštívit vybrané odběrové místo AGELLAB a požádat zdarma o vyšetření indexu zdraví prostaty,“ popsal Fischer.

„Včasné odhalení nemoci dá pacientovi šanci na úplné vyléčení,“ připomněl účel preventivní akce například David Vrána, vedoucí komplexního onkologického centra Nemocnice Nový Jičín.

„Nabídkou vyšetření indexu zdraví prostaty se Laboratoře AGEL už podruhé připojují k celosvětové akci Movember. V roce 2019 naše odběrová místa poprvé navštívilo téměř 2 000 mužů. Věříme, že i letošní ročník pomůže včas odhalit příznaky rakoviny prostaty,“ řekla Jana Veličková ze společnosti Laboratoře AGEL.

Preventivní vyšetření je možné absolvovat zdarma bez objednání do 30. listopadu. „Není se třeba předem objednat a laboratoře jej poskytují bez lékařského doporučení. Zájemcům bude pouze odebrán vzorek krve ke stanovení všech potřebných hodnot,“ popsal Fischer.