Letecký pohled na centrum Prostějova.

Letecký pohled na centrum Prostějova. | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Nechte se provést Prostějovem rodákem Wichterlem, nabízí aplikace turistům

  • 5
Stáhnout si do mobilu aplikaci Skryté příběhy, najít si ten o Prostějovu a nechat se vést. Takto jednoduše se zájemci dostanou k trase, po které je bude provázet slavný prostějovský rodák a vynálezce kontaktních čoček Otto Wichterle, kterému v aplikaci propůjčil hlas herec David Matásek.

„Na trase se účastníci zaposlouchají do příběhu vyprávěného historickou postavou, která je spojena s místem a která právě řeší nějaký problém. Na zastaveních účastníci poznávají historii tím, že řeší úkoly a za to sbírají body,“ popsala náměstkyně primátora Milada Sokolová.

„Začátek trasy je u hlavního vlakového nádraží v Prostějově. Naším skrytým příběhem je ten, jak akademik Otto Wichterle objevil měkké kontaktní čočky, a věřím, že se lidem bude líbit,“ dodala.

Návštěvníci Prostějova se navíc mohou těšit na bezplatné prohlídky radnice i s výstupem na radniční věž, kostela Povýšení svatého Kříže a také na komentované prohlídky centra města. Minulý rok byl o premiérové prohlídky interiéru radnice velký zájem, proto jsou i tento rok součástí průvodcovských okruhů.

Letošní novinkou je zbrusu nová trasa Prostějov židovský, která vede od zámku přes náměstí Svatopluka Čecha a končí až u takzvaného Špalíčku. Jedná se o okruh zaměřený na prostějovskou židovskou komunitu.

„Na trasách je omezený počet návštěvníků, proto je potřeba, aby se na ně předem telefonicky objednali. V případě prohlídek historického centra a kostela stačí, když přijdou před sochu T. G. Masaryka nebo před kostel, kde už si je průvodce vyzvedne,“ shrnula referentka Lenka Gartnerová.

Bezplatné prohlídky potrvají celé léto, až do 29. srpna. Úplně poslední bude návštěva radnice s primátorem v roli průvodce v pátek 3. září.

Prázdninové prohlídkové okruhy v Prostějově

  • Prohlídka radniční věže
    po–čt: 9:00, 10:00, 13:00, 14:00, 15:00, pá: 9:00, 10:00, 13:00, so–ne: 13:00, 14:00, 15:00, po, čt, ne: 15:00 i s prohlídkou radnice
  • Historické centrum města
    so, ne: 14:00
    stanoviště průvodce je u sochy T. G. Masaryka
  • Prostějov židovský
    so, ne: 15:30
    stanoviště průvodce je u zámku na Pernštýnském náměstí
  • Kostel Povýšení sv. Kříže
    so–ne: 14:00, 15:00
    stanoviště průvodce je před kostelem