VIDEO: Bouře zničila desítky hrobů, vyvrátila na ně mohutné duby

  • 3
Desítky poničených hrobů v Prostějově či hráze rybníků v Bohuslavicích na Prostějovsku, které musí prohlédnout statik. Takové škody za sebou nechaly bouře s krupobitím, které se v pondělí odpoledne a večer prohnaly částí Olomouckého kraje.

Hasiči kvůli nim museli v Olomouckém kraji řešit na 250 výjezdů, potřeba byli také u všech šesti bohuslavických rybníků, které kvůli přívalu vody v pondělí přetékaly. Vodní živel se přitom opřel do tamních hrází, lidé se báli jejich protržení. Naštěstí nepovolily.

Jestli je bude nutné opravit, rozhodne až statik. „Vše si projdeme. Hráze do rána hlídali naši dobrovolní hasiči. Neprotrhly se, takže věřím, že pokud nezačne znovu pršet, bude to v pořádku,“ popisuje starosta Bohuslavic Roman Jedlička.

Následky bouře

Velké škody bouřky napáchaly v Prostějově, kde silný vítr vyvrátil dva staré mohutné duby na tamním městském hřbitově za Brněnskou ulicí.

„Více či méně poškodily odhadem padesát až sedmdesát hrobů. Vše se bude upřesňovat až poté, co se tyto stromy podaří odstranit,“ popisuje mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Hřbitov v Prostějově byl proto celé úterý zavřený. Ve středu už se sem lidé dostanou, výjimkou ovšem bude právě místo, kde se stromy vyvrátily z kořenů.

„Jejich odstranění a upřesnění škod zabere zřejmě až dva týdny, oba velké stromy se budou rozřezávat na místě, potřeba bude i odvézt jejich obrovské kmeny,“ přemítá Gáborová.

Odborníci pak podle ní na hřbitově budou v dalších dnech prověřovat stav zbývajících stromů, které při vichru zůstaly stát. „Lidé tady i tak musejí být stále opatrní,“ upozorňuje Gáborová.