ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Podomní prodejci v Přerově vypínali plyn. Bez nové smlouvy nebude, tvrdili

  • 418
Nebývalý případ agresivních podomních prodejců rádoby výhodnějších smluv na energie řešila v úterý městská a státní policie společně s hasiči v Přerově. Dealeři se totiž pokusili lidi přimět k podpisu tím, že jim vypínali přívod plynu a poté na ně naléhali, že bez nové smlouvy zůstanou odpojení.

Stížnosti na chování skupiny prodejců začali lidé ze dvou přerovských bytových domů volat na linku tamní městské policie v úterý odpoledne.

„Dotyční zašli tak daleko, že zastavovali prostřednictvím uzávěru ve společných prostorech domů plyn, a poté lidem řekli, že jim byly přerušeny dodávky a nebudou obnoveny, dokud nedojde k podpisu nové smlouvy,“ popsal zástupce ředitele přerovské městské policie Miroslav Komínek.

„Podomní prodejci sice stihli z místa zmizet ještě před příjezdem hlídky, nicméně máme informace, o jakou firmu jde, protože jednu obyvatelku se jim podařilo donutit podepsat novou smlouvu,“ dodal.

Strážníci následně na místo přivolali policisty, kteří si případ převzali, a poté pomáhali hlavně starším obyvatelům s opětovným zapnutím plynu a spuštěním topení či ohřívačů vody.

Také nechali na dveřích bytů, v nichž nikoho nezastihli, vzkaz, aby si lidé po návratu pro jistotu zkontrolovali, že jim všechny spotřebiče po vypnutí a zapnutí plynu v pořádku fungují.

„K oznámením o prodejcích energií, kteří se především lidem starších ročníků vnutí do bytu, aby sepsali novou a rozhodně „výhodnější“ smlouvu, vyjíždí hlídky i několikrát týdně. S podobnou taktikou dealerů jsme se ale setkali poprvé. Každopádně je základem v podobných případech nic nepodepisovat, prodejce nevpouštět dovnitř a ihned nás kontaktovat,“ doplnil Komínek.