Exprimátor Lajtoch dostane za nezákonné stíhání milion, potvrdil soud

  • 5
Za nezákonné stíhání musí stát bývalému přerovskému primátorovi a exsenátorovi Jiřímu Lajtochovi vyplatit 1,1 milionu korun. Prvoinstanční rozsudek potvrdil odvolací soud. Lajtoch byl s dalšími lidmi stíhán v souvislosti se stavebními zakázkami v Přerově, soudy ho pravomocně osvobodily v roce 2016.

Lajtoch v žalobě požadoval přes dvacet milionů korun, kvůli stíhání podle něj prakticky skončila jeho politická kariéra, neboť nemohl kandidovat v komunálních a senátních volbách v roce 2014.

Ministerstvo spravedlnosti už mu jako náhradu nemajetkové újmy zaplatilo více než 80 tisíc korun, dalších zhruba 200 tisíc mu přiznalo za náklady na obhajobu.

Sporem o odškodnění se soudy zabývají už podruhé. Obvodní soud pro Prahu 2 původně přiznal Lajtochovi zhruba 800 tisíc, odvolací senát ale částku snížil na přibližně 360 tisíc. Konstatoval totiž, že nevidí příčinnou souvislost mezi stíháním a kandidaturou. Lajtoch se závěry městského soudu nesouhlasil a podal dovolání, které Nejvyšší soud odmítl.

Poté se přerovský exprimátor a exsenátor obrátil na Ústavní soud, který rozhodování obecných soudů podrobil kritice. Loni v létě rozhodl, že přiznaná částka neodpovídá okolnostem případu. Kauza se tak vrátila k obvodnímu soudu, který Lajtochovi přiřkl 1,1 milionu, právě tento rozsudek dnes odvolací senát Městského soudu v Praze potvrdil.

„Jestli je to dostatečná částka budeme konzultovat s klientem. Posun tam vidět byl, rozhodně v porovnání s tím, co bylo přiznáno v prvním kole. Jestli se zastavíme zde, nebo budeme pokračovat, aktuálně nejsem schopen říct,“ řekl novinářům po jednání Lajtochův právní zástupce Branislav Mikuš. Bývalý politik dnes k soudu nepřišel.

Kauza se táhla řadu let, aktérům to pomohlo

Případ, v němž bylo stíháno šest politiků a úředníků přerovského magistrátu, se týkal veřejných zakázek na rekonstrukci zimního stadionu a stavbu domova důchodců. Policie čtyřikrát navrhla obžalovat šest zástupců radnice, státní zástupkyně Marie Kodytková však trestní stíhání pokaždé zastavila s tím, že trestný čin nespáchali.

Obžaloba tak padla až v dubnu 2014 po změně dozorující státní zástupkyně. Případ si poté vyměňovaly okresní a krajský soud, nakonec byli aktéři zproštěni.

Pomohly jim právě dlouhé průtahy, neboť mezitím začal platit mírnější zákon, podle kterého bylo vše nutné posuzovat. Změnu navrhl Lajtochův spolustraník z ČSSD z Olomouckého kraje, tehdejší senátor Martin Tesařík.

Lajtoch se v politice pohyboval od roku 1998, primátorem Přerova se stal v roce 2006. O rok později zvítězil v senátních volbách. V obou funkcích skončil v roce 2014. V roce 2020 znovu kandidoval za ČSSD do Senátu, ale neuspěl.

,