Zadní vjezd olomoucké pošty, kde v roce 2000 dva lupiči přepadli poštovního kurýra s penězi a postřelili ho. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Kvůli milionům postřelili kurýra, po 16 letech jdou lupiči k soudu

  • 0
Šestnáct let se vyhýbali spravedlnosti pachatelé drastické loupeže v centru Olomouce, kteří v roce 2000 poštovnímu kurýrovi prostřelili hlavu a poté si od zadních vrat pošty na třídě Svobody odvezli dva miliony korun. Před časem se jeden z lupičů přiznal, a tak ho i s komplicem v dubnu čeká soud.

Za rozuzlením přepadení poštovní dodávky na třídě Svobody stojí hlavně přiznání tehdejšího střelce, ze kterého je dnes spolupracující obviněný. Vypovídal před detektivy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a ti tak díky němu rozlouskli jeden z regionálních kriminalistických pomníčků s datem 3. března 2000.

Třiapadesátiletý kurýr tehdy o půl osmé večer zastavuje služební auto na třídě Svobody. Vystupuje a odemyká vrata vedoucí do dvora, kde se nachází zázemí jedné z největších olomouckých pošt. Dovnitř už ale nevjede. Kvůli převáženým penězům se na něj vrhají dva lupiči a jeden spustí palbu. Policie poté na místě najde tři nábojnice. Jedna kulka zasáhla muže do pravého boku, druhá do hlavy.

„Jeho zdravotní stav zůstává stále kritický. Kvůli komplikacím již prodělal dvě neurochirurgické revize a je v bezvědomí,“ popsal pár dní po činu lékař.

Muže v nemocnici coby korunního svědka neustále hlídali policisté. Jen zázrakem přežil. V osudný večer ležel s průstřely u brány zhruba čtvrt hodiny, než jeho sténání zaslechl kolemjdoucí.

„Nevzpomínám si, že by jiné přepadení skončilo postřelením kurýra. Došlo tu i k dalším útokům na vozy s penězi, ale tímto jde o dodnes výjimečný případ,“ srovnává policista, jenž se před 16 lety podílel na vyšetřování.

Spěchající lupiči v pytli přehlédli 300 tisíc a nechali je v autě

Detektivové prověřovali i to, zda loupež nesouvisí s přepadením poštovního vozu v roce 1999 na Tabulovém vrchu v Olomouci anebo s ještě dřívějším vyloupením hlavní pošty u vlakového nádraží. Lupiče z třídy Svobody se jim ale odhalit nepodařilo.

Po dvojici neznámých pachatelů zůstala kromě dvoumilionové škody a vážně zraněného kurýra i prázdná modrá dodávka Ford Transit odstavená u rybníka na kraji Olomouce. Muži z ní vše vyházeli. Zřejmě ve spěchu si v jednom z pytlů nevšimli zhruba tří set tisíc korun, které tam nechali pohozené.

Za nějaký čas se zdálo, že jsou bezohlední lupiči odhaleni. Usvědčovat je měla použitá zbraň. Před soudem v Brně stála skupina mužů, v bodě týkajícím se olomouckého případu byli ale zproštěni obžaloby. Pistole k nim zřejmě doputovala podsvětím, nestřílel z ní pokaždé stejný člověk. Případ zůstal nevyřešen.

Vše se mění v roce 2013. Střelec vypovídá proti svému komplicovi. Má jím být sériový lupič Roman Bedřich Kaněk. Před měsícem ho soud s dalšími dvěma muži potrestal za loupež 33 milionů v Českých Budějovicích. V dubnu ho čeká další proces, a to právě kvůli 16 let staré olomoucké loupeži. Z Kaňkovy výpovědi vyplývá, že tu skutečně loupil. Hájí se, že kurýrovi ublížit nechtěl.

„Můj klient není vrah, s tím jdeme k soudu,“ podotýká Kaňkův advokát Martin Cypris. Dvojice lupičů měla tehdy údajně připravená i pouta. Pošťáka chtěli svázat a jinak ho nechat být. Jenže Kaňkův nyní s detektivy spolupracující komplic, pro něhož to snad bylo úplně první přepadení v životě, zpanikařil a začal střílet.

Nejbrutálnější loupež v kraji překonal až útok na obrněný vůz

V pondělí 18. dubna tak budou u soudu stát oba podezřelí. V Olomouckém kraji jde přitom o případ, jenž je co do brutality srovnatelný snad jen s rozstřílením vozu bezpečnostní agentury v únoru 2013 v Přemyslovicích na Prostějovsku. Je zde ale podstatný rozdíl. Za drastické rozstřílení auta dostal u brněnského soudu trest jediný z trojice pachatelů - nebezpečný recidivista Ján Bakalár.

Vrchní soud mu v listopadu 2014 potvrdil 22 let vězení, komplice za celou dobu Bakalár neprozradil a u soudu nevypovídal. Na obrněný vůz v únoru 2013 stříleli z brokovnice a samopalu, hrozili i granátem. Uvnitř seděli dva muži, jeden byl zraněn. Čtyři střely tehdy pronikly do kabiny (podrobnosti zde).

Maskovaní lupiči se dostali k 33 milionům v různých měnách. Bakalára však brzy prozradila krev. Na místě činu se zranil, usvědčila ho DNA. Do března 2014, tedy více než rok, se mu ale dařilo před policií schovávat. Pomohly mu i falešné doklady a změna vzhledu (více čtěte zde).

12. března 2014

,