Na Olomoucku hořel les na rozloze pěti hektarů. Vyhlášen byl třetí stupeň...

Na Olomoucku hořel les na rozloze pěti hektarů. Vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu (20. března 2022) | foto: ČTK

Požár lesa na Olomoucku likvidovali hasiči do noci, příčinu zjišťují

  • 2
Několik desítek hasičů likvidovalo požár lesa v katastru Kozlova na Olomoucku. Oheň zasáhl plochu o rozloze pěti hektarů. Vyhlášen byl třetí stupeň požárního poplachu. Na místě bylo 15 jednotek hasičů, sdělil jejich mluvčí Radek Buryánek. Hustý dým byl vidět ze vzdálenosti několika desítek kilometrů.

K požáru v katastru Kozlova se podle Buryánka sjely v neděli odpoledne jednotky hasičů z celého okolí, od Staměřic přes Hranice a Lipník nad Bečvou. Další jednotky musely být nasazeny u požáru lesa v Hlinsku u Lipníku nad Bečvou, od Kozlova vzdáleného zhruba 20 kilometrů.

„Při průzkumu hasiči zjistili, že jde o požár mladých stromků a dalšího porostu a kvůli silnému větru, suchu, nepřístupnému terénu a dalším nepříznivým okolnostem velitel rozhodnul o povolání dalších jednotek. Plameny zachvátily zhruba plochu o velikosti pěti hektarů. Čerpací stanoviště bylo zřízeno v lomu Výkleky,“ uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová.  

Požár hasiči dostali pod kontrolu za dvě hodiny, dalších několik hodin jim zabraly dohašovací práce. „Vyhledávala se jednotlivá ohniska a prolévala se vodou. Jako dohled zůstaly po likvidaci ohně na místě tři jednotky, ostatní se mohly před půlnocí vrátit na základny,“ doplnila Balážová.

Dalších několik desítek hasičů vyjíždělo později do katastru obce Hlinsko na Přerovsku, hořet zde začalo v neděli kolem 17:00. Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu.

„Jednalo se o požár lesa na ploše zhruba tří hektarů, který dostalo pod kontrolu sedm jednotek hasičů. Rovněž jsme zřídili čerpací stanoviště, tentokrát přímo v obci. Příčinu v současné chvíli vyšetřujeme a škodu odhadujeme na více než 200 tisíc korun,“ dodala Balážová.

K požáru lesa vyjížděli hasiči také v minulém týdnu. Oheň zaměstnal v pondělí 14. března po poledni 16 jednotek hasičů včetně vrtulníku s bambivakem. Byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu.

„Oheň zachvátil plochu o velikosti zhruba 400x400 metrů mezi obcemi Pohořany a Jívová na Olomoucku a s požárem se na místě potýkalo zhruba 70 hasičů na čtyřech úsecích. Zásah nám komplikoval silný vítr, nepřístupný kopcovitý terén a suchá vegetace, což vše nahrávalo jeho rychlému rozvoji a šíření,“ uvedla Balážová.

Mluvčí hasičů upozornila na to, že některé z požárů v posledních dnech vznikly kvůli nezvládnutému pálení. Hasiči tak apelují na veřejnost, aby byla obezřetnější, šíření požárů nahrává i současné sucho.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,