Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Novotný, MAFRA

Řidič kamionu nadýchal dvě promile. Mohou za to léky, tvrdil policistům

  • 4
Řidiče, který sedl za volant kamionu, přestože byl opilý, zadrželi v sobotu policisté z Olomouckého kraje. Cizinec se je nejprve snažil přesvědčit, že za vysokou hladinu alkoholu mohou léky, které užívá na cukrovku. Po rozboru krve se ale ukázalo, že to není pravda.

V sobotu po 13. hodině nahlásil svědek kamion, který na 312. kilometru dálnice D1 ve směru z Ostravy na Olomouc podezřele kličkoval.

„Oznámení vyrazili prověřit policisté z dálničního oddělení Kocourovec. Podezřelý nákladní vůz zanedlouho dostihli a zastavili, poté řidiče vyzvali k předložení dokladů a dechové zkoušce,“ uvedl krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Devětačtyřicetiletému cizinci poté přístroj při třech měřeních zobrazil hodnoty v rozmezí 2,26 až 2,43 promile alkoholu.

„Řidič policistům tvrdil, že příčinou těchto hodnot jsou léky, které si vzal, protože je diabetik, a žádal odběr krve. Ten poté absolvoval a následně byl převezen k vystřízlivění na protialkoholní záchytnou stanici v Olomouci,“ popsal Hejtman.

Šoférovi hrozí zákaz řízení i vězení

Odtamtud pak řidič putoval do policejní cely, kde čekal do dneška na výsledek rozboru krve. Ten mu ovšem příliš nepomohl.

„Potvrdil, že muž řídil pod vlivem alkoholu, a to konkrétně 2,81 promile. Nyní je tak podezřelý z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu hrozí zákaz řízení, pokuta a případně také až roční vězení,“ shrnul policejní mluvčí.

V regionu je to v krátké době už druhý podobný případ opilého řidiče kamionu. V polovině prosince díky oznámení dalšího šoféra policisté zadrželi muže, který na sebe na dálnici D35 upozornil podezřelým kličkováním v pruzích. Při dechové zkoušce mu přístroj naměřil dvě a půl promile.