ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vědci při chystaném testu promoření Olomoucka virem využijí i dárce krve

  • 4
Zhruba tisícovka dárců krve z Olomoucka by mohla pomoct odhadnout, jak moc je zdejší populace promořená nákazou koronavirem. Vědci využijí databázi se vzorky jejich krve z doby před pandemií a srovnají je s výsledky jejich nových testů na protilátky. Chybějící kategorie lidí doplní mimo jiné obyvateli z Litovelska a Uničovska.

Na testech, které mají začít během května, bude spolupracovat Ústav mikrobiologie Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Ústav molekulární a translační medicíny (ÚMTM).

Koronavirus v Česku

Právě ÚMTM díky dřívějšímu projektu, v němž vědci analyzovali český genom, disponuje databází sér vybraných dárců krve z transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc.

„Máme k dispozici vzorky krve od tisíce osob, které jsou deponovány v databázi z doby před koronavirem. To znamená, že v nich žádné protilátky proti koronaviru nejsou. Když tyto osoby znovu oslovíme a uděláme dvoufázově další testování jejich séra, můžeme zjistit promořenost populace,“ popsal šéf ústavu mikrobiologie Milan Kolář.

Dvoufázové testování znamená, že lidé půjdou na testy poprvé v době od května do června a podruhé během září až října. Vědci využijí takzvané rychlotesty, které ukazují hladinu protilátek v těle po nákaze koronavirem, ne PCR testy, jež zjišťují ribonukleovou kyselinu koronaviru, tedy jeho přítomnost.

„Budeme detekovat pouze protilátky, protože víme, že u tohoto tisíce osob v naší databázi žádné protilátky nejsou. Použijeme certifikované a ověřené testy. Myslím, že výpovědní hodnota bude poměrně velká. Pokud lidé nákazou prošli, v jejich krvi by protilátky měly být,“ tvrdí Kolář.

Databázi doplní obyvatelé z izolované oblasti

Vzhledem k faktu, že mezi dárci krve budou chybět některé věkové kategorie, včetně dětí nebo seniorů, počítají vědci s tím, že osloví i další osoby.

„Databázi můžeme doplnit lidmi například z Litovelska. Tím bychom mohli více zanalyzovat i tuto oblast,“ dodal Kolář.

Lékařská fakulta nyní připravuje takzvaný protokol, který bude celý postup definovat.

„Pokud vše schválí etická komise, můžeme se hned do testování pustit. Myslím, že v květnu by mohlo být zahájeno,“ doplnil šéf ústavu.

Zájem o testování na reprezentativních vzorcích lidí má také náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Ten ve středu dokonce zmínil, že samostatné testování chce pro oblast Litovelska a Uničovska, která byla jako ohnisko nákazy dva týdny v izolaci.