Žirafí mládě padá při porodu ze dvou metrů, v zoo to ovšem bylo do měkkého

  • 0
Život sice začalo pádem ze zhruba dvoumetrové výšky, i tak se má ale čile k světu. Řeč je o mláděti žirafy, které přišlo na svět na konci dubna v olomoucké zoologické zahradě na Svatém Kopečku a zmíněný pád je přirozenou součástí porodu. V zajetí je nicméně díky ošetřovatelům bezpečnější.

Samička, která dostala jméno Sarifa, se v zoo narodila 26. dubna. Žirafy si při porodu nelehají, ošetřovatelé nicméně pod samici zavčas připraví vrstvu steliva, aby mládě padalo do měkkého a snížilo se tak riziko případného zranění.

„Porod byl úspěšný, maminka i mládě, které se narodilo s výškou 170 centimetrů, jsou v pořádku. V pondělí už se i podívalo poprvé ven,“ popsali vedoucí zimoviště afrických zvířat Pavel Vidlář a zooložka Libuše Veselá.

Olomoucká zoo chová žirafy už od roku 1976 a získala si i celosvětovou pozornost odborníků, když se zde v roce 1999 narodila dvojčata, která přežila, což se podařilo pouze ve čtyřech případech. Doposud zahrada úspěšně odchovala už 61 mláďat, v současnosti tvoří tamní stádo devět samic a jeden samec.

Domovem nejvyšších suchozemských savců planety jsou africké savany, mezi zajímavosti patří například to, že jejich dlouhý krk má stejný počet obratlů jako u lidí, tedy jen sedm.

Kromě toho žirafy spí jen zhruba dvacet minut denně a příliš často nepijí, neboť při tom musí zaujmout složitou pozici, kdy do široka roztáhnou nohy od sebe, čímž se však stávají snadnější kořistí pro predátory. K obraně před nimi využívají především kopání, kterým dokážou zabít i lva.