Miroslav Vysoudil z katedry geografie Univerzity Palackého u jedné z...

Miroslav Vysoudil z katedry geografie Univerzity Palackého u jedné z meteostanic, která je součástí nového varovného systému Olomouce před silným větrem či povodněmi. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Vědec vytvořil pro Olomouc unikátní varovný systém, hlídá vítr i povodně

  • 0
Obrana Olomouce proti velké vodě, bleskovým povodním či silnému větru je teď o poznání silnější. Krajské město nově chrání unikátní meteorologický systém, který navrhl a sestavil Miroslav Vysoudil z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého.

Páteř systému tvoří stanice, jež laicky řečeno sledují, zda se počasí u krajského města nevyvíjí směrem, který by mohl znamenat nebezpečí. Rozmístěné jsou na olomouckém letišti, Svatém Kopečku, Envelopě, v botanické zahradě, dominikánském klášteře a také v Hlubočkách a Bystročicích.

Každá ze stanic, jež doposud sloužily pro výuku a výzkum, umí v případě ohrožení poslat varovnou SMS. Poletí do mobilu úředníka z odboru ochrany na olomouckém magistrátu. Ten ji vyhodnotí a případně pošle upozornění ostatním Olomoučanům.

SMS o blížícím se nebezpečí vyšle Městský meteorologický varovný a sledovací systém MEMWACS, jak zní celý název Vysoudilova díla, při silných nárazech větru a také při lijáku, kdy během deseti minut naprší více než 10 litrů na metr čtvereční. V řeči meteorologů jde o dešťové srážky přesahující deset milimetrů.

Dalším varovným bodem, kdy stanice rozesílají SMS, je množství srážek, které za šest hodin přesáhne třicet milimetrů.

„Olomouc je jedním z mála, ne-li jediným městem v tuzemsku, kde podobný systém existuje a je plně funkční,“ uvádí Vysoudil, jenž působí na katedře geografie.