Leo Friedl po třiceti letech končí jako provozovatel legendárního olomouckého...

Leo Friedl po třiceti letech končí jako provozovatel legendárního olomouckého studentského U-klubu. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Konec jedné klubové legendy. Staré studentské „Účko“ v Olomouci zmizí

  • 1
Známý olomoucký hudební U-klub v areálu kolejí ztrácí po desítkách let provozovatele. Leo Friedl zajišťoval program generacím studentů, teď dostal od univerzity výpověď. Klub podle ní ustrnul a klesá mu návštěvnost. Friedl to ale odmítá.

Klub fungující od roku 1983 povede po velké rekonstrukci od příštího roku nový provozovatel, na kterého univerzita vypsala výběrové řízení, Friedl v něm neuspěl.

„Stávající U-klub nemá definovanou transparentní koncepci, respektive udržuje se podle nás v setrvačnosti. Ta přinesla výsledek v podobě upadajícího zájmu o U-klub zejména ze strany studentů,“ uvedla mluvčí Univerzity Palackého Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Friedl něco takového odmítá. „Určitě nemáme problémy s návštěvností,“ říká jednoznačně.

Univerzita teď plánuje generální obnovu klubu. Sýkorová Dvorníková podotýká, že je dnes celkově v neutěšeném stavu a jeví znaky „vybydlenosti“. Dělníci tu mimo jiné namontují novou vzduchotechniku a elektroinstalaci. Po skončení prací má být z „Účka“ nejpozději od září 2018 moderní multifunkční klub pro studenty, spolky i veřejnost.

„Tím nyní není. Bude vypadat lépe,“ slibuje mluvčí

Nový provozovatel má přispět na opravy klubu

Část kompletní rekonstrukce zaplatí nový provozovatel klubu. „A to do výše, která bude dohodnuta a schválena oběma stranami,“ dodává Sýkorová Dvorníková.

Pro Friedla je však něco takového po desítkách let práce v kultuře mimo jeho rozpočet. Podotýká, že měl podle nájemní smlouvy na starosti údržbu a opravy.

„To znamená vymalovat či spravit utržený kohoutek. To tu bylo, ale zhodnocování objektu, který ani není můj...,“ přemítá s tím, že univerzita do své kulturní scény kromě zateplení a odhlučnění nijak neinvestovala.

Dění v U-klubu má Friedl na starosti od konce osmdesátých let. Pod jeho vedením tady hrály a stále hrají všechny známé a u studentů oblíbené kapely i umělci. Friedl se s řadou z nich osobně zná.

„Toto mé know-how odchází. Nemám se za co stydět,“ doplňuje.

Friedl: Požadavky univerzity nynější podoba klubu splňuje

To, že v klubu skončí, bylo definitivně jasné na konci minulého týdne, kdy se dozvěděl, že neuspěl ve výběrovém řízení na nového provozovatele.

„Bylo vypsáno na základě výpovědi stávajícímu provozovateli. Opakovaně se nevyjádřil k dohodnuté koncepci klubu pro další období. Tyto pokusy probíhaly několik měsíců na začátku tohoto roku,“ uvádí mluvčí univerzity.

Fakt, že s Friedlem odchází i cenné kontakty, si univerzita uvědomuje. Trvá ale na tom, že změna je nutná.

„Výběrová komise vybírala s maximálním zájmem a pohledem zákazníka, nikoliv pohledem stávajícího provozovatele. Se vší pokorou si je široce sestavená hodnotící komise vědoma určitého rizika, které taková zásadní změna přináší. Zároveň si je ale jista, že pokud by k žádné změně nedošlo, znamenalo by to ještě rizikovější vývoj,“ vysvětluje Sýkorová Dvorníková.

Ani na tom se s Friedlem neshodnou. „Prakticky to, co bylo v zadání výběrového řízení, je, jako by opsali mé webové stránky. To jsem také na své prezentaci řekl. To, co je zadané, tady už třicet let máme,“ říká Friedl.