Olomoucké Moravské divadlo uvedlo poprvé ve své historii činohru Nebezpečné...

Olomoucké Moravské divadlo uvedlo poprvé ve své historii činohru Nebezpečné známosti. Na snímku Petr Kubes jako Vikomt de Valmont a Natálie Tichánková v roli Madame de Tourvel. | foto: Luděk Peřina, ČTK

Divadlo láká diváky sledovat intriky vikomta de Valmont ve wellness centru

  • 0
Sázka na začátku hry, smrt na jejím konci. Olomoucké Moravské divadlo nově nabízí možnost ocitnout se ve světě intrik cynického vikomta de Valmonta a jeho milenky markýzy de Merteuil.

Inscenaci Nebezpečné známosti podle románu Choderlose de Laclose divadlo uvedlo páteční premiérou vůbec poprvé ve své historii. S místními činoherci ji nastudoval režisér David Šiktanc, který je zároveň autorem dramatizace. Představení zasadil do současnosti, respektive do wellness centra.

„Využili jsme možnosti přenést děj do současnosti, z čehož vyplynuly určité komplikace. Některé reálie jsou v románu dobově zakotvené a bylo třeba najít odpovídající variantu v současnosti,“ popsal režisér.

„Postavy vlastně neustále hodují, konverzují a zaobírají se samy sebou, což se do prostředí wellness centra ideálně hodí. Navíc jsme tím vytvořili kontrast mezi relaxačním prostorem a vnitřním neklidem, který postupně infikuje všechny postavy,“ dodal.

Postavu vikomta de Valmonta svěřil Petru Kubesovi, markýzu de Merteuil hraje Vladimíra Včelná.

„S příběhem Nebezpečných známostí jsem se potkala ještě v době studií, kdy mi byla nabídnuta k nadabování role Cecilky ve Formanově filmu Valmont. Po více než dvaceti letech se s tímto textem potkávám v divadelní podobě. Markýza de Merteuil je nádherná role intrikánky, která není zlá, je to jen její způsob zábavy,“ řekla ke své roli Včelná.