Moravské divadlo v Olomouci uvede v září muzikál Donaha!, jehož premiéra byla původně plánovaná na jaře. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Dělníci se v olomouckém divadle v nouzi dají na striptýz v muzikálu Donaha!

  • 1
Neotřelý návod na řešení finančních potíží nabídne od září jeviště Moravského divadla v Olomouci, kde právě nyní finišují zkoušky muzikálu Donaha!

Muzikál vychází ze stejnojmenné úspěšné britské filmové komedie z roku 1997 oceněné Oscarem, pojednávající o šesti dělnících různého věku i tělesných proporcí, kteří přijdou o práci. Peníze se proto rozhodnou získat striptýzovou show.

Premiéra byla v olomouckém divadle původně naplánovaná na 20. března, kvůli omezením v rámci opatření proti šíření koronaviru ale musela být zrušena.

Diváci tak zdejší nastudování, které se na rozdíl od původního odvozeného amerického muzikálu zasazeného do Buffala odehrává v Anglii 80. let minulého století, poprvé uvidí 4. září.

„Celý příběh se odehrává ve zrušené továrně, která se revitalizuje. Ženy se této změně dokázaly přizpůsobit, kdežto mužské postavy ztratily stabilní půdu pod nohama a hledají se. Proto jsme se rozhodli zasadit děj do 80. let, kdy v čele Velké Británie stála Margaret Thatcherová a emancipace byla na vzestupu,“ uvedl režisér Petr Hašek.

„Osmdesátá léta jsou navíc pro mě výrazná po estetické stránce. O přesunu do Británie rozhodl i styl humoru. Myslím si, že českému divákovi je britský humor blízký. V inscenaci je řada černohumorných scén,“ dodal.

Hudbu obstará živá kapela, která zahraje čtrnáct písní. „Nejde o činohru se zpěvy, je to muzikál se vším všudy včetně vysokých nároků na pěvecké party. Je to líbivá, melodická muzika, která se přitom neutápí v klišé a má svou úroveň,“ podotkl Filip Tailor, pod jehož vedením bude kapela hrát.