Olomoucká fakultní nemocnice otevřela výdejnu léků s nonstop pohotovostí.

Olomoucká fakultní nemocnice otevřela výdejnu léků s nonstop pohotovostí. | foto: Fakultní nemocnice Olomouc

Konec beznaděje nemocných, v Olomouci dostanou léky i v noci či ve svátky

  • 2
Sehnat v noci potřebné léky už nebude pro obyvatele Olomouce tak beznadějné jako dosud. Po mnoha letech absence totiž zavádí fakultní nemocnice službu s názvem Lékárna 24, která umožní lidem vyzvednout si běžné a akutní medikamenty kdykoli, tedy i v noci nebo o víkendech a svátcích.

Moderní výdejnu léků s nonstop pohotovostí najdou pacienti ve vstupní hale chirurgického komplexu uprostřed nemocničního areálu poblíž urgentního příjmu i lékařské pohotovostní služby pro dospělé.

Ocení ji tak řada lidí - lékaři jich na „urgentu“ podle statistik ošetří denně asi dvě stovky, z toho dvě třetiny pozdě odpoledne, v noci či o víkendech a svátcích. Další pacienti míří v pohotovostní době na dětskou a zubní kliniku.

„Víme, jak komplikované pro tyto nemocné bylo vyzvednout si nezbytné léky, a to zejména v době, kdy jsou uzavřena i obchodní centra. Proto jsme se rozhodli zajistit výdej léků nonstop přímo v nemocnici, ačkoli tuto službu budeme nuceni finančně dotovat,“ uvedl ředitel nemocnice Roman Havlík.

Výdejna je ve všední dny v provozu do sedmnácti hodin a otevřeno má i v sobotu dopoledne. Po zavírací době je k dispozici služba, která vydá léky v pohotovostním okénku.

„Tuto službu ocení zejména rodiny s malými dětmi, ale bezpochyby i další pacienti,“ podotkl Robert Běhal, vedoucí lékárník nemocnice.

Přestavba výdejny přišla nemocnici na 4,3 milionu, provoz pohotovosti bude stát 3 miliony ročně.