Lázně drtí ceny energií, fotovoltaika jí vyrobí jen zanedbatelné množství

  • 12
Horké koupele, vyhřívané bazény pro cvičení, spousta páry a tepla. To vše je v lázních samozřejmé, jenže různé procedury spotřebují spoustu energie. Ty se teď stále více prodražují. Na náklady za elektřinu či plyn tak musejí lázeňská zařízení letos připočítat miliony korun.

„Ceny energií na nás dopadají velmi výrazně. V letošním roce počítáme s růstem nákladů za energie zhruba o 15 procent,“ vyčíslil třeba ředitel lázní v Bludově na Šumpersku Václav Dvořák.

Zařízení zaměřující se především na léčbu dětské obezity řeší také nemoci pohybového aparátu a zabývá se i poúrazovou rehabilitací. Podle Dvořáka nelze přenést zátěž na klienty.

„Růst cen v současnosti nelze vykompenzovat“

„Za lidi, kteří mají pobyt hrazený, platí zdravotní pojišťovny podle úhradové vyhlášky, která se mírně zvýšila. U samoplátcovských pobytů vyčkáváme. V každém případě nemůže být navýšení pro samoplátce nijak výrazné, takže růst cen energií není možné vykompenzovat,“ zhodnotil situaci Dvořák.

Ceny energií

  • Vláda schválila dramatický pokles dotací do regulované složky elektřiny ze 110 miliard na necelých 10 miliard.
  • Regulovaná složka elektřiny vzroste firmám až o 206 procent (u domácností je to asi třetina).
  • O 20–30 procent vzrostly poplatky za distribuci elektřiny.
  • Vrací se poplatek za obnovitelné zdroje, který je nyní 599 korun za MWh, loni se neplatil.

Podle něho je třeba počítat se zhoršením ekonomických výsledků. „Jsme nyní v obtížné situaci, protože vedle státu je tady privátní majitel a teď z důvodu nedořešení majetkových poměrů není možná zásadní investice například do fotovoltaiky nebo nových úspornějších technologií,“ objasnil Dvořák.

Největší ústav v regionu, Priessnitzovy léčebné lázně Jeseník, počítají s miliony korun navíc.

„Jen za elektřinu je nárůst zhruba deset milionů, další miliony za plyn,“ vyčíslil ředitel lázní Roman Provazník. V jesenickém lázeňském zařízení se léčí psychické problémy, onemocnění dýchacích cest, kožní a onkologická onemocnění, choroby látkové výměny a žláz s vnitřní sekrecí.

Kompenzace, které lze získat nárůstem cen pobytů, jsou podle ředitele jen částečné.

„Úhradová vyhláška je daná, u samoplátcovských pobytů počítáme s nárůstem o pět procent. Rozhodně nejde promítnout do cen vše,“ nastínil.

Lázně zatím pokryly fotovoltaickými panely střechy na dvou objektech. „Pokud jedou naplno, tak nám vyrobí zhruba pět procent spotřebovávané energie,“ vyčíslil ředitel. Podle něj areál plánuje fotovoltaiku ještě na dalších osmi budovách. I tak se dostane pouze na čtvrtinu elektřiny, kterou v daném okamžiku spotřebuje.

„Je problém s povolováním umístění solárních panelů na střechy architektonicky hodnotných budov, což jsou tady skoro všechny,“ odůvodnil. Jediný objekt, který z úvah o umístění solárů lázně vyřadily, je centrální lázeňský dům Priessnitz.

Omezené možnosti

Lázně Velké Losiny na Šumpersku teď platí zhruba dvouapůlnásobek ceny za elektřinu a dvojnásobek ceny plynu oproti roku 2021.

„Investovali jsme do nových plynových kotelen a regulace, ale v tomhle ohledu jsou možnosti úspor jen omezené. Také zateplujeme objekty,“ nastínil Martin Plachý, šéf společnosti Royal Spa, do které losinské lázně patří.

Co se týká fotovoltaiky, je situace podle něj velmi složitá. „Je problém jednak s povoleními, navíc velkou část střech našich objektů nelze využít kvůli orientaci, protože by nebylo možné patřičně využít jižního slunce. Kdybychom stavěli fotovoltaiku mimo objekty, tak zase nemůžeme využít dotace,“ objasnil.

Společnost zjistila, že kdyby postavila fotovoltaiku na výkon, který má rezervovaný, zaplatí za to 13 milionů korun.

„Jenže tento výkon by pokryl jen zhruba osm procent spotřeby našeho termálního parku. Vzhledem k malému dopadu velmi zvažujeme, zda do takové investice vůbec jít,“ popsal Plachý.

Podobně jako u dalších ústavů se ceny za pobyty zvyšují jen v jednotkách procent. Rovněž vstupné v termálním parku ročně roste jen o procenta.

Velkolosinské lázně se zaměřují na léčbu onkologických a neurologických onemocnění, nemocí oběhového ústrojí, pohybového aparátu a kožních problémů.

Nižší náklady na energie mají naopak Lázně Slatinice na Olomoucku. „Byli jsme prozíraví. Máme ceny elektřiny dlouhodobě fixované do konce roku 2024 a plynu do roku 2026. Přesto už připravujeme energeticky úsporná opatření a zvažujeme i montáž solárních panelů na některých střechách,“ předeslala ředitelka lázní Irena Vašicová. Slatinice se zaměřují na podobné spektrum nemocí jako losinské lázně.